Antwerps politieschandaal: drie agenten aangehouden, 1 verdachte vrijgelaten onder voorwaarden

Getuige: "Agenten hebben 170 euro van me afgepakt"

Het gerecht voert een onderzoek naar Antwerpse agenten die tijdens hun diensturen illegalen zouden hebben bestolen. De slachtoffers werden bedreigd en moesten hun schamele bezittingen zoals geld of gsm's afgeven. Minstens vier agenten zijn gisterochtend gearresteerd op verdenking van diefstal met geweld en afpersing. Eén van hen is vandaag vrijgelaten onder voorwaarden. In VTM Nieuws getuigde een slachtoffer dat hij 170 euro was afgepakt door de agenten.

"Rotte appels", "het laagste van het laagste." Het commentaar van de Antwerpse agenten op de arrestatie van hun collega's was niet mals. Agenten die geacht worden de zwakkeren te beschermen, hebben hun functie en zelfs hun wapen misbruikt om mensen zonder papieren te beroven. Over hoeveel slachtoffers het gaat, is nog een raadsel. De slachtoffers dienden nooit klacht in.

Een collega-agent: "Logisch. Een illegaal is maar voor één ding bang: het land te worden uitgezet. Zo iemand zal dus nooit naar de politie stappen om een klacht wegens diefstal in te dienen. En al zeker niet als de diefstal is gepleegd door een agent. De onmacht van zo'n illegaal uitbuiten is echt wel schandelijk."

Volgens Het Nieuwsblad zouden de betrokken agenten intern bekend staan als 'de roversbende van Mega Toby en Sproetje'. Ze zouden systematisch illegale vreemdelingen meegenomen hebben naar het verlaten Sinksenfoorterrein aan Spoor Oost, waar ze hun geld en drugs moesten afgeven. Wie dat niet deed, kreeg een pak rammel.

Antwerps korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever.
belga Antwerps korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever.

"Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps."

Burgemeester Bart De Wever
kos

Zowel burgemeester Bart De Wever als korpschef Serge Muyters spraken gisteren van "zeer ernstige feiten." "Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps", aldus De Wever.

Het Antwerpse gerecht houdt ermee rekening dat het bestelen van illegalen al maanden, zelfs jaren aan de gang is. De opgepakte agenten werkten jarenlang in het wijkkantoor van de Handelsstraat in Antwerpen-Noord. Dat is een pleisterplaats voor illegalen. Pas nadat de mannen begin 2015 waren overgeplaatst naar de centrale interventiedienst, kreeg Intern Toezicht lucht van het bestelen van illegalen. In alle stilte werd een half jaar geleden een gerechtelijk onderzoek opgestart, onder meer met afluisteren van telefoons van agenten.

De vier inspecteurs werden gisteren opgepakt. Twee van hen werden opgepakt op de politieschool in Emblem, de twee anderen thuis.  Ze zijn vandaag voor de onderzoeksrechter geleid.  Die besliste om drie inspecteurs aan te houden. Een vierde agent werd vrijgelaten onder voorwaarden. Hij moet zich ter beschikking houden van het onderzoek en mag zijn functie voorlopig niet meer uitoefenen. Dat bevestigt zijn advocaat Axel De Schampheleire, die gelooft dat zijn cliënt onschuldig is.

De vrijgelaten agent zou bij één feit betrokken zijn geweest, in juni vorig jaar. Toen werd een vzw in de Kerkstraat in Borgerhout gecontroleerd. Er zouden vernielingen zijn aangericht en mensen bestolen, maar daar zou de agent niet bij aanwezig zijn geweest. Hij was beneden in de vzw gebleven, terwijl de feiten zich in het appartement erboven afspeelden.

"Hij wist toen niet wat er allemaal gebeurde en ik denk ook niet dat hem iets ten laste kan worden gelegd. Ik geloof in zijn onschuld", zegt zijn advocaat Deschampheleire. Zijn cliënt werkt intussen niet meer in het team. Hij had net zijn gevraagde overplaatsing gekregen.

De drie andere inspecteurs werden aangehouden door de onderzoeksrechter voor afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen. Zij verschijnen wellicht dinsdag voor de raadkamer.


Het volledige verhaal over de corrupte praktijken van de gearresteerde agenten leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vijf weken lang voor 1 euro.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Niko

    Illegalen hè, dat op zich zou strafbaar moeten zijn, die moet je niet bestelen maar uitwijzen.

  • Marc Geerts

    Doofpot in en alles terug onder controle.