Antwerps parket: “Informatie over DNA-spoor op laarzen van Sally Van Hecke is manifest onjuist”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Nadat de zaak-Sally Van Hecke in 2017 werd heropend, hebben speurders DNA-testen gedaan op enkele van haar spullen. Dat zeiden de makers van het VTM-programma ‘Cold Case’ gisteren. “Die hebben een match opgeleverd”, aldus journalist Kurt Wertelaers, die de zaak onderzocht. Het Antwerps parket benadrukt vandaag echter dat de informatie die door VTM en door Het Nieuwshuis werd verspreid over het onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke, niet klopt.

Volgens de televisiemakers van ‘Cold Case’ zou er sprake zijn van een doorbraak in de zaak-Sally Van Hecke, de jonge vrouw (20) die op 10 augustus 1996 door twee spelende kinderen dood werd teruggevonden op het strand van Sint-Anneke op Linkeroever. De televisiemakers beweerden gisteren dat speurders DNA-materiaal van een verdachte, de reeds veroordeelde moordenaar Claudy Pierret, vonden op de rijglaarzen die Sally op het moment van de moord droeg. 

Na de moord werden de rijglaarzen destijds teruggegeven aan de ouders, die het schoeisel al die tijd in een plastic zak in een kast bewaarde. De onderzoeksrechter vroeg de laarzen op volgens de makers van ‘Cold Case’ en liet een DNA-onderzoek uitvoeren, zo luidde het bij de makers van ‘Cold Case’. “Dat heeft, voor zover wij nu uit verschillende bronnen vernemen, inderdaad geleid naar een doorbraak, ja”, zei Kurt Wertelaers gisteren. 

“Manifest onjuist”

Het Antwerpse parket benadrukt vandaag dat die informatie niet klopt. “De bewering dat DNA-sporen van Claudy Pierret zijn aangetroffen op de laarzen van het slachtoffer, is manifest onjuist. Het Openbaar Ministerie is zeer bezorgd over de foutieve berichtgeving die nadien zonder enige officiële bevestiging lichtzinnig overgenomen is door verschillende media”, zo stond vandaag te lezen in een persbericht van het Antwerpse parket. 

(Lees hieronder verder.)

De rees veroordeelde moordenaar Claudy Pierret (71) en Sally van Hecke (20).
Photo News/VTM De rees veroordeelde moordenaar Claudy Pierret (71) en Sally van Hecke (20).

Claudy Pierret werd eerder aangeduid door de televisiemakers als de moordenaar van Sally Van Hecke, maar de man beweert echter dat hij “haar niet kent en niet heeft vermoord”Acht jaar geleden werd Pierret tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee vrouwen: Marie-José De Nocker (46) in 1995, en zijn postbode Yolanda Prinsen (29) in 1998. Zijn naam dook ook op in de zaak rond de verdwijning van de 13-jarige Maddy Hollanders, maar daarvoor werd hij nooit veroordeeld. 

Tegenanalyse

Wertelaers vertelde gisteren dat “de wetenschap twintig jaar geleden nog niet zo ver stond”. “Bovendien had men twintig jaar geleden natuurlijk ook geen vergelijkingsmateriaal. Als je vandaag gaat zoeken in de richting van een bepaalde dader of daders, dan kan je zeer gericht gaan zoeken. En dat is wat er de voorbije maanden gebeurd is. Er volgt nog wel een tegenanalyse van het DNA-staal”, klonk het.

Het parket weigert alle commentaar om het onderzoek niet te schaden.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank FAES

  Wat heeft het Antwerpse parket in deze zaak te verbergen ?

 • Luc Desmet

  Zeg mannen, stop eens met dat ego spel: geef gewoon toe dat jullie een blunder hebben begaan!!

 • Lodewijk Verborgt

  Natuurlijk wordt dat ontkend. Ons kent ons treed in werking.

 • Fons Casteels

  Ik geloof eerder het Antwerps parket, zeker als het parket zo expliciet zegt dat het verhaal van die laarzen niet klopt. Wat dat DNA-onderzoek betreft zit de journalist van Cold Case er immers goed naast. DNA-onderzoek was 15 jaar geleden ook al mogelijk, en het DNA-staat op de laarzen, als het bestaat, was gekend. Alleen was de database waarin een match moest gezocht worden, klein en traag.

 • Jan Bernaerts

  Parket ontkent nu dat er een spoor is, beschermen ze iemand of hun eigen onkunde?