Antwerps parket bevestigt geweld tegen politie: "Agenten werden geslagen, geduwd en bekogeld"

RV
Het Antwerpse parket, dat het veelbesproken incident van vrijdagavond aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout onderzoekt, stelt dat op basis van alle beelden die intussen beschikbaar zijn, de betrokken politieagenten "wel degelijk zoals aangehaald het slachtoffer werden van geweldplegingen begaan door verscheidene personen". De identificatie van de verdachten loopt nog volop, aldus nog het parket.


Twee agenten van het fietsteam van de Antwerpse lokale politie wilden vrijdagavond op het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Jaak de Braeckeleerstraat een 21-jarige vrouw arresteren die daar met een wagen tegen een metalen beugel tot stilstand was gekomen nadat ze gevaarlijk rijgedrag had vertoond en zelfs aan hoge snelheid in de richting van de agenten was gereden. In de wagen zaten nog drie andere personen. Toen de agenten de bestuurster uit het voertuig plukten, werden ze naar eigen zeggen belaagd door verschillende omstaanders. Ze riepen daarom versterking op, maar de belagers werden niet meer gevat.

Twijfel rond verhaal politie

Zaterdag ontstond twijfel rond het verhaal van de politie, die onder meer stelde dat de agenten "belaagd, bedreigd, bekogeld, gestampt en geslagen" waren. Her en der doken smartphonebeelden op die dat niet bevestigden, maar ook geen volledig beeld van het incident en het hele tijdsbestek boden. Zowel de politie als Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die een "signaal" van de buurt vroeg en hoopte dat getuigen de belagers zouden aangeven, kregen heel wat kritiek.

Het geheel van beschikbare beelden zou nu toch uitsluitsel geven over de feiten. Het parket heeft het woensdag over twee fases: een waarbij "verscheidene personen de agenten onmiddellijk in de rug hebben kunnen benaderen en dezen geslagen en/of geduwd", en een waarbij de agenten "werden bekogeld door projectielen dewelke afkomstig waren vanuit een grote groep van omstaanders"."Wij gaan daders niet aanduiden" | HLN Borgerhout

Bart De Wever (N-VA) hoeft er niet op te rekenen dat de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout de daders van de aanval op de politieagenten, vorige vrijdag, zélf gaat aanduiden. "Er staan hier camera's genoeg. Dat de politie haar werk doet", zegt Ali El Moussaoui van Samenlevingsopbouw.
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hind Adichi

  Wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon lopen.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Belgie paradijs voor criminelen en dat zijn ook die die de acties van criminelen hier goed praten

 • Bart Van der Stappen

  Politie hun schuld ze hadden hun wapen moeten trekken en schieten als ze aangevallen worden. Wanneer gaat het eerste dienstwapen ontvreemd worden. Ze kunnen er beter geen dragen voor ze zelf slachtoffer worden van hun eigen wapen. Als je het toch niet gebruikt. Gelukkig ben ik geen flik.

 • Glenn De Boeck

  Was ook niemand met gezond veratand dat daar aan twijfelde!

 • vinnie jones

  @kenny van de b. Als er iemand moet oprotten, dan is het jij wel met je schijnheilige linkse vriendjes. Dank zij hun beleid zitten we met dergelijke situaties in Antwerpen, Brussel, Gent enz. Het enigste woord dat uit jullie mond komt is polariseren. Bedankt voor jullie beleid van de laatste 10tallen jaren ! Zakkenvullers ja.