Antwerps OCMW vroeg Syrische regime om hulp in strijd tegen sociale fraude van vluchtelingen

Fons Duchateau (N-VA).
Foto BELGA Fons Duchateau (N-VA).
Het OCMW van Antwerpen heeft in 2015 contact gehad met de Syrische ambassade om na te gaan of zij informatie zouden kunnen verstrekken over inkomsten of eigendommen van Antwerpse OCMW-klanten in Syrië. Dat zegt Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien in een interview met Knack. Een kwartaalrapport bevestigt die informatie, al lijkt er geen navraag te zijn gebeurd naar concrete personen.

Van Besien noemt het in een bijkomende reactie "heel verontrustend" dat de controle- en inspectiedienst van het Antwerpse OCMW aan een regering van een land in burgeroorlog - het regime van Bashar al-Assad - heeft gevraagd of die wilde meewerken om informatie over inkomsten en eigendommen van (gevluchte) burgers te bezorgen.

In een kwartaalrapport van het OCMW staat inderdaad dat in het kader van de strijd tegen sociale fraude een mail werd verstuurd naar de ambassades van Syrië, Armenië, Afghanistan, Marokko, Irak, Nigeria, Rusland, Georgië, Congo en Kosovo. "De ambassade van Syrië antwoordde dat er geen registratie bestaat", luidt het vervolgens kort.

Uitkering of toelage

Volgens OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) was de mail in kwestie "niet bedoeld om een huis in oorlogsgebied in rekening te brengen bij de berekening van leefloon, maar wel bijvoorbeeld om te kijken of ze een uitkering of toelage hebben van de overheid". "Een vlucht naar hier kost 10.000 à 20.000 euro", stelt Duchateau. "Waar komt dat geld vandaan? Is er nog een bankrekening met buitenlandse valuta? Dat brengen we in kaart en we onderzoeken alle mogelijkheden om dat ernstig te kunnen doen." 
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Natuurlijk is V Besien er tegen en ik vind het normaal dat het OCMW dat mag navragen, er lopen profiteurs genoeg rond en als het OCMW dat allemaal op zijn beloop laat dan zal V Besien wel weer kritiek hebben.

 • guido vermeyen

  Onder het Kadhafi regime ging min. Eyskens in die tijd daar op bezoek...dat mocht ook niet, want Kadhafi was een gruwel. Heb groen niet gehoord toen.

 • marcel mampaey

  weet nog dat Monique de CONICK 1 miljard schuld had bij Antwerpse OCMW is toen onder de mat geveegd samen met de visa kaarten.is het niet normaal dat iemand die geld krijgt van de gemeenschap gecontroleerd word als wij vroeger 1 dag werkloos waren moesten wij s morgens en namiddag een stempel halen.

 • Gino Denil

  Behalve het toppunt van wereldvreemdheid spelen ze het terreurregime van Assad ook nog informatie toe over gevluchte leden van de oppositie. En brengen ze zo hun achtergebleven familie in gevaar. Hoe je door domheid medeplichtig kunt worden aan de misdaden van dat regime.

 • Francinne Declerque

  De resultatenlijst zal wellicht erg kort zijn, alsof er één van die landen ook maar één woord info hebben teruggestuurd. Onmogelijk. Of het OCMW moet met lokale corrupte politici en advocaten of erger samenwerken tegen betaling. Iedere buitenlander met dubbele nationaliteit gebruikt uiteraard een andere identiteit hier of ginder. Van Rusland weet ik dat die resoluut iedere aanvraag klasseren zonder gevolg.