Antwerps hof van beroep moet kamer sluiten door gebrek aan raadsheren

Het hof van beroep in Antwerpen.
Laenen Het hof van beroep in Antwerpen.
Het hof van beroep in Antwerpen moet vanaf september voor het eerst een correctionele kamer sluiten door een tekort aan raadsheren. "Er zijn kandidaten genoeg om hun plaats in te nemen, maar er worden te weinig vacatures opengesteld en het duurt te lang vooraleer iemand benoemd is", zegt eerste voorzitter Bruno Luyten.

Het hof van beroep heeft recht op 63 raadsheren. In september leggen er twee nieuwe de eed af, maar gaat er ook iemand op pensioen, wat het totaal dan op 57 zal brengen. "We hebben er dus zes te kort en dat aantal zal nog verder oplopen, want tussen november 2018 en december 2019 gaan er nog negen met pensioen. Voor die vijftien vacante posities, werd tot nu toe slechts één vacature uitgeschreven", zegt Bruno Luyten.

Te weinig dus, en het duurt volgens de eerste voorzitter ook te lang vooraleer iemand benoemd is. "De twee raadsheren die er in september bijkomen, dienen ter vervanging van collega's die in juni 2016 en in februari 2017 zijn weg gegaan. Voor mijn mandaat, dat in februari afloopt, werd trouwens ook nog geen vacature gepubliceerd", aldus de eerste voorzitter.

Grotere werklast

Door het tekort aan raadsheren zal het hof van beroep het vanaf september met een correctionele kamer minder moeten doen. De nog lopende zaken worden verder afgehandeld, maar de nieuwe dossiers zullen over de vier overige correctionele kamers verdeeld worden, wat hun werklast zal vergroten.

"Correctionele zaken worden doorgaans op minder dan een jaar afgehandeld, maar ik weet niet hoe lang we dat nog kunnen volhouden. Bijna elke magistraat werkt al verder onder het weekend. Kwaliteitsverlies willen we niet, bandwerk evenmin en door te staken tref je enkel de rechtzoekende burger. Dan doen we er liever iets langer over om tot een arrest te komen. En we zijn ook niet alleen: haast alle rechtbanken op alle niveaus kampen met een tekort aan magistraten", zegt Luyten.

Enkel nog eed afleggen

Sieghield Lacoere, woordvoerster van Justitieminister Koen Geens (CD&V), bevestigt dat er momenteel drie vacatures lopende zijn voor raadsheer bij het hof van beroep in Antwerpen, waarbij voor twee de voorgedragen kandidaten enkel nog hun eed moeten afleggen.

"Deze maand staan nog twee vacatures voor het hof gepland, waarvoor de administratieve goedkeuringsprocedure werd opgestart. De vacature voor het mandaat van eerste voorzitter wordt ook nog deze maand gepubliceerd", aldus de woordvoerster.

De FOD Justitie volgt de evolutie van de bezetting maandelijks op. Bij de opmaak van vacatureplannen voor de hoven van beroep wordt rekening gehouden met vertrekkers in de komende acht maanden, dit in samenspraak met het college van hoven en rechtbanken. Lacoere voegt er ook nog aan toe dat minister Geens al meerdere malen extra middelen heeft bekomen van de regering voor het personeelsbeleid van de rechterlijke orde.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  Dat ze hun uren werken zoals wij,

 • chris delanghe

  Made in Belgium !!! Waar een klein land groots kan in zijn! Het laten vierkant draaien van zijn ambtenarij. En dat we daarvoor 5 regeringen moeten hebben met overbetaalde nitwits die uitsluitend met zichzelf bezig zijn. en Geens die zag dat het goed was en deed verder niets. Zoals gebruikelijk. Alles waait immers vanzelf over...

 • Stan Vankoo

  Vergeten te melden : vet pensioen!

 • guido vermeyen

  België : de trein der traagheid...Geens kijkt niet verder dan zijn neuslengte, te traag, doe vandaag niet wat je morgen (eventueel) kunt doen mentaliteit.

 • Jan Hoeben

  Al 14 jaar staat in de wet (Binnenmilieubesluit) dat alle rechtszalen gesloten moeten worden voor het "publiek", zoals advocaten, beklaagden, getuigen en burgerlijke partijen. En de rechters hebben daar nog altijd niets tegen ondernomen.