Antwerps gouverneur pleit voor "proportionele" maatregelen tegen mogelijke lokale uitbraken coronavirus

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx
BELGA Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx
Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) dringt aan op "proportionele" maatregelen om op te treden tegen mogelijke lokale uitbraken van het coronavirus. "We moeten precies nagaan wat er aan de hand is en kijken wat de proportioneel beste aanpak is", aldus Berx in 'De Ochtend’ op Radio 1. De Antwerpse gouverneur pleit wel voor een betere informatiedoorstroming en meer gedetailleerde gegevens om ook beter "microchirurgisch" te kunnen optreden.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal besmettingen vooral in Antwerpen toeneemt. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als provinciegouverneur Cathy Berx dringen daarom aan op meer informatie om de brandhaard gericht te kunnen blussen.

"Snelle en accurate informatie krijgen is onze grootste zorg", zegt Cathy Berx in ‘De Ochtend’. Zo is het moeilijk om gericht in te grijpen als er enkel cijfers beschikbaar zijn op stads- of districtsniveau. "Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus Berx.

Om echt "microchirurgisch" te kunnen opereren, zou er moeten kunnen nagegaan worden waar de uitbraken zich precies situeren. Gaat het bijvoorbeeld om een woonzorgcentrum, een zomerkamp,...?

“Zorgwekkend”

Ook Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-expertengroep, dringt aan op een betere informatiedoorstroming. "We moeten meer informatie verzamelen.” Zo duiken er nu ook meer besmettingen op in de randgemeenten rond Antwerpen. "Dat is zeer zorgwekkend. Daar mag niet lang over getalmd worden", aldus Vlieghe in ‘De Ochtend’.

Intussen pleiten de experten voor maatregelen op provinciaal niveau bij een mogelijke tweede golf. Antwerps gouverneur Berx vraagt om "stap voor stap" te gaan. Zo moet er volgens haar eerst op lokaal niveau gekeken worden waar er ingegrepen kan worden. Dus om een provinciale lockdown te overwegen moeten strengere maatregelen op lokaal niveau onderzocht worden.

Lees ook

De Crem: “Niet hele land, wel kleine clusters afgesloten bij eventuele tweede lockdown” 

“Draag best mondmasker bij verplaatsingen op kantoor”, adviseert bedrijfsarts (+)
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van de Velde

  De rol van de provincies en de gemeenten is door de wet precies voorzien om de bedreigingen voor de openbare gezondheid te kunnen vaststellen en tegengaan binnen de geografische perken waar ze zich voordoen. De staatshervorming heeft de doorstroming van de informatie en de snelheid van de overheidsreactie blijkbaar doorkruist door de versplintering van de bevoegdheden die oorspronkelijk nationaal waren. Eenvoud is in de politiek onmogelijk.

 • Liliane Vervliet

  Waar zijn de besmettingen? Zorgcentra?Horeca? Ganse families ?Scholen die opvang verlenen? Sportkampen ?Religieuse bijeenkomsten?Feesten?Toch simpel om dit uit te zoeken of niet?

 • Kristof Vervloesem

  Stad Antwerpen toe! Afsluiten.

 • Ian Vandenbossche

  Wat heeft nu weer een provincie bestuur te betekenen in de chaos van beslissing niveaus omtrent Corona? Het is blijkbaar nig niet ingewikkeld genoeg. Beter: hoe alle gewestregeringen, provincies, senaat hier buiten en zet 1 nationaal politiek niveau aan tafel, samen met de wetenschappers.

 • Jan Schrauwen

  Als het systeem van contacttracing niet goed werkt en het nog tot einde augustus kan duren, kijk dan elders waar het goed werkt bv. Nederland of Duitsland en implementeer dat gewoon, waarschijnlijk nog een pak goedkoper.