Antwerps gerecht legt uit waarom verkrachtingszaak Steve Bakelmans al zo lang aansleept

Eerste voorzitter Rob Hobin.
BELGA Eerste voorzitter Rob Hobin.
Het hof van beroep in Antwerpen heeft op een persconferentie voor het eerst gereageerd op de zaak-Julie Van Espen (23). En hoe het komt dat de verkrachtingszaak van moordverdachte Steve Bakelmans al bijna twee jaar aansleept. Volgens eerste voorzitter Rob Hobin is dat in de eerste plaats te wijten aan een enorme onderbezetting.

Het Antwerpse hof van beroep kwam de voorbije dagen onder vuur te liggen omdat een verkrachtingszaak van Steve Bakelmans (39), die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen, al bijna twee jaar wacht op behandeling.

Bakelmans liep op 30 juni 2017 een veroordeling tot vier jaar op voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar de Antwerpse rechter in eerste aanleg ging niet in op de vraag naar zijn onmiddellijke aanhouding. Bakelmans tekende beroep aan, maar dat proces ging twee jaar later nog steeds niet van start.

“Enorme onderbezetting”

Eerste voorzitter Rob Hobin erkende op de persconferentie dat die behandeltijd “echt niet normaal is”. Dat oponthoud is volgens Hobin te wijten aan een nijpend personeelstekort, waardoor beslist werd om de strafkamer, die ook Bakelmans’ verkrachtingszaak zou behandelen, tijdelijk te sluiten.

“Op 9 mei 2018 werd de zaak om organisatorische redenen uitgesteld naar 28 november 2018. Op 3 juli 2018 werd echter beslist om de werking van kamer C2 tijdelijk op te schorten door een dramatisch tekort aan raadsheren. 
Tussen 1 september 2018 en 1 maart 2019 gingen er namelijk zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen”, aldus Hobin.

Er waren simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen

Rob Hobin, eerste voorzitter hof van beroep

Een zestigtal dossiers, waaronder ook de zaak van Bakelmans, werden onbepaald uitgesteld. Alle partijen kregen een brief dat ze niet meer hoefden te verschijnen op de vastgestelde dag en dat ze opnieuw gedagvaard zouden worden.

Intussen werd beslist om de afgeschafte kamer vanaf 1 september 2019 opnieuw te openen. In mei en juni worden drie inleidende zittingen georganiseerd. Ook Bakelmans werd opnieuw gedagvaard voor de zitting van 5 juni. Als zijn zaak dan behandeld wordt, zou er nog voor het gerechtelijk verlof een uitspraak kunnen zijn. 

“Collectief falen”

Afgelopen maart trokken de magistraten nog aan de alarmbel over de nijpende onderbezetting. Hobin hekelt dat de pers daar toen niet meer aandacht aan heeft besteed. “Er moeten meer middelen in Justitie geïnvesteerd worden”, onderstreept hij. “Het is eigenlijk een beetje een collectief falen van ons allemaal.”

De eerste voorzitter wijst niet met beschuldigende vinger naar bevoegd Justitieminister Koen Geens (CD&V). “De politiek moet niet alleen met Justitie rekening houden, maar ook met Gezondheid, Pensioenen en Onderwijs. Een euro kan maar een keer uitgegeven worden, dus ik smijt de steen naar niemand.”

Een euro kan maar een keer uitgegeven worden, dus ik smijt de steen naar niemand

Rob Hobin, eerste voorzitter hof van beroep

1 raadsheer, in plaats van 3

Minister Geens voerde de afgelopen jaren een aantal wijzigingen door om de efficiëntie van de hoven van beroep op te krikken. Zo werd drie jaar geleden beslist om burgerlijke zaken met slechts één raadsheer in plaats van drie te behandelen.

In Antwerpen gebeurde dat echter niet vaak omdat de vorige eerste voorzitter het belangrijk vond om zo veel mogelijk zaken door drie rechters te laten behandelen, om zo tot een evenwichtige rechtspraak te komen.

Hobin is zich ervan bewust dat het personeelstekort niet meteen zal opgelost geraken en is daarom bezig aan een reorganisatie van het hof. Hij zal vaker een beroep doen op alleenzetelende rechters, al is dat geen kwaliteitsbevorderende maatregel, benadrukt hij. “Dat is niet zo moeilijk te begrijpen, want drie raadsheren weten meer dan één.”

De Hoge Raad voor Justitie waarschuwde eerder al voor kwaliteitsverlies met raadsheren die alleen zetelen in hoger beroep.

Bekijk ook: Steve Bakelmans aangehouden voor moord op Julie
398 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Aan Frank Van Driessche : wat is ondermand, wat is bezettingsgraad? Als ze bij justitie zich met onbenullige zaken bezighouden, als ze altijd herbeginnen met recidivisten, als ze liever urenlang in de gangen rondlopen of in de cantine, laat staan op ONZE kosten in dure restaurants rondhangen, of in ’t café op de hoek. Dat ze dààr eens mee beginnen orde op zaken te stellen, het personeelstekort zal rap gedaan zijn!…

 • princen yvon

  Waarom werkt men altijd met besparingen in de vorm van % verdeeld over alles en iedereen in belgië en niet met prioriteiten? Het lijkt mij bijvoorbeeld overduidelijk dat in België geen euro overheidsgeld moet uitgegeven worden aan de ondersteuning van bedrijfswagens, regionale luchthavens op een steenworp van Zaventem, ondersteuning van de industriële vleesproductie, enz. Durf keuzes maken en er is geld voor de juiste dingen.

 • Line Breemer

  Dat die nog durven buitenkomen om er een uitleg bij te verzinnen..... Nalatigheid van overbetaalde onverschillige ambtenaren..... Het zou hun kind moeten overkomen, ze zouden een ander liedje zingen...... Het slachtoffer staat bij justitie altijd in de kou, en het wordt alleen maar erger!

 • Jean Paul Leyman

  Als er een tekort aan rechters is ligt de fout bij minister Geens en niks anders !!!

 • Raoul Rouma

  Zéér goedkope uitleg, de vraag is, staat hier wel de geknipte man aan de leiding. Indien het zo een gespecialiseerde job is moet /kan deze persoon ook in vraag worden gesteld. Volgens mijn bescheiden mening kon ELKE rechter met een beetje boerenverstand deze zaak in goede banen hebben geleid. Een grondige hervorming van het gerecht is nodig en wel zo snel als mogelijk. Maar aan wereldvreemde elitaire rechters kan niets helpen.