Antwerps Fakkeltheater zet jongeman met beperking buiten omdat hij vertoning “systematisch verstoorde”

Het Antwerps Fakkeltheater.
Laenen Het Antwerps Fakkeltheater.
Een incident dat zich zaterdagavond afspeelde in het Antwerpse Fakkeltheater met een jongen met een verstandelijke beperking bezorgt de theaterdirectie heel wat negatieve reacties. De jongen werd samen met zijn begeleider gevraagd om de zaal te verlaten, omdat hij het concert Ode an die Freunde “systematisch verstoorde” door de enthousiaste geluiden die hij maakte. De directie verdedigt de beslissing.

De jongen is de broer van socioloog Thijs Dillen, die dinsdag in een opiniestuk in ‘De Standaard’ teleurgesteld reageerde op het incident. “Cultuurhuizen moeten zich bewuster zijn van hun handelen om uitsluiting en discriminatie te voorkomen”, vindt hij. “Door iemand met een beperking buiten te zetten, maak je een foute keuze. Het voelt dehumaniserend.”

Wij hebben ook een verantwoordelijkheid naar alle andere 148 aanwezigen

Sam Verhoeven, algemeen directeur van het Fakkeltheater

“Enkel reactie op gedrag

Algemeen directeur van het Fakkeltheater Sam Verhoeven verdedigt vandaag de beslissing. “Niemand is buiten gezet omdat hij een persoon is met een beperking, er is enkel gereageerd op gedrag”, stelt hij. “De verantwoordelijke voor het theater en de producent van de voorstelling hebben terecht een einde gemaakt aan de systematische verstoring van de vertoning met de vraag om de ruimte te verlaten. Wij hebben ook een verantwoordelijkheid naar àlle andere 148 aanwezigen.”

Verhoeven noemt het “de algemeen geldende en erkende norm” dat mensen in rust en stilte van een voorstelling kunnen genieten. “Wanneer beperkingen die personen hebben, meebrengen dat zij niet anders kunnen dan een voorstelling ernstig storen, kan een theater daar niet altijd aan tegemoetkomen. Dat is het enige wat gebeurd is”, zegt hij. “De morele verontwaardiging die men over ons uitstrooit is niet terecht, en doet afbreuk aan alle inspanningen die het Fakkeltheater systematisch levert om zoveel mogelijk personen met een beperking in zoveel mogelijk omstandigheden te verwelkomen.” 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arny Sierens

  Ik heb begrip voor de verontwaardiging bij zij die de zaal moesten verlaten. Maar... Mocht ik zelf in de zaal gezeten hebben zou het mij vermoedelijk ook wel gestoord hebben en zou ik ook wel tevreden geweest zijn met de beslissing. Misschien kunnen bij iedere productie enkele voorstellingen voorzien worden waarbij je van tevoren weet dat dit zich voor kan doen.

 • Diane Bernaerts

  Nu is er natuurlijk verontwaardiging omdat dit een persoon met een beperking gold. Maar wat als het een kind of een baby zou zijn die de voorstelling verstoort? Zou er dan zoveel verontwaardiging zijn als men aan de ouders zou vragen om met dat kind de zaal te verlaten?

 • Christine Laevers

  Een muziekfestivalletje kan ook heel leuk zijn om zo'n persoon mee naartoe te nemen.. Iedereen maakt dan veel lawaai. Waarom nu juist theater ?

 • Yves Van Rossem

  Indien dit zo is wat ze beweren dan heb ik er ook geen probleem mee dat men deze persoon buitenzet ...

 • piet devlieger

  @Anne Onsia : 100 % gelijk. 150 mensen en de mensen die een uitvoering doen moeten niet boeten voor die ene persoon die een beperking heeft. De broer van die man heeft ongelijk, hij had zijn broer naar dat optreden niet moeten meenemen.