Antwerps café Zeezicht haalt internationale media met ban op Amerikaanse producten

Café zeezicht
RV Café zeezicht
Het initiatief van het Antwerpse café Zeezicht om geen Amerikaanse producten meer te verkopen zolang president Donald Trump aan de macht blijft of zijn beleid niet wijzigt, gaat ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. Volgens The Washington Post is de "gezellige bar met houten interieur" wereldwijd het eerste voorbeeld van een Trump-boycot.

Café Zeezicht in de hippe wijk Zurenborg, "waar de plantenpotten de vensterbanken sieren en Coca-Cola de populairste frisdrank is", vervangt alle Amerikaanse producten op de kaart door andere varianten. Frisdrank zal voortaan bij brouwerij Roman ingekocht worden, het Chaudfontaine-water, dat ook in Amerikaanse handen is, wordt vervangen door Val. "Een economische boycot is waarschijnlijk de enige maatregel die Trump in staat is om te begrijpen", lichtte uitbater David Joris woensdag toe.

"De taal die Trump spreekt is de taal van de economie, dus in die taal willen wij antwoorden", zegt Joris nu ook aan The Washington Post. "Wat er nu gaande is, is ongelooflijk. De angst die ze in de mensen hun hoofd inplanten: angst voor andere mensen, angst voor moslims, angst voor Mexicanen, alles draait om angst." De Amerikaanse krant wijst erop dat het niet de eerste boycot is van café Zeezicht. Zo worden er sowieso geen producten van AB Inbev verkocht, uit protest tegen ontslagen bij de brouwerijgroep in ons land.

Ook het magazine Newsweek besteedt aandacht aan de boycot van café Zeezicht, die vanaf vandaag ingaat, net zoals Cnn Indonesia en Daily Pakistan. Het Nederlandse De Telegraaf wijst er dan weer op dat ook de "luxe patatzaak" De Frieterij wil meedoen.