Antwerps burgemeester De Wever gedenkt slachtoffers Switel-brand 25 jaar geleden

Photo News
Het is precies 25 jaar geleden dat in Antwerpen brand uitbrak in een feestzaal van het toenmalige Switel-hotel, met 15 dodelijke slachtoffers tot gevolg. Een echt herdenkingsmoment is er niet, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat in een mededeling weten dat de verjaardag van het drama hem laat stilstaan bij zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle Antwerpenaren. Hij dankt ook al wie zich destijds en in de nasleep ervan inzette voor overlevenden van de ramp.

In de feestzaal vatte 25 jaar geleden tijdens de overgang van oud naar nieuw feestdecoratie vuur, met een zich razendsnel verspreidende brand tot gevolg. Vijftien mensen lieten het leven, meer dan 160 anderen raakten gewond. "25 jaar geleden werd in het toenmalige Switel-hotel de eindejaarsvreugde abrupt verscheurd door een gruwelijke brand", stelt De Wever. "De families van de overledenen en de zwaargewonden dragen de littekens hiervan. Antwerpen gedenkt hen vandaag."

Ramp

De Wever benadrukt dat de ramp toen ook "een moment van intense solidariteit" met zich meebracht. "Brandweer, politie, gewone omstaanders, feestgangers, buurtbewoners, ... allen hielpen om slachtoffers zo snel en zo goed mogelijk te verzorgen", zegt hij. "Het leverde verhalen op die naar het hart grijpen. Ik wil al wie zich die nacht inzette voor anderen, en die de maanden en jaren na de brand overlevenden ondersteunde, in naam van alle Antwerpenaren bedanken. Ik heb ook bijzondere dank voor mijn voorganger, burgemeester Detiège, die het mooiste ambt in onze stad aanving met deze verschrikkelijke gebeurtenis.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dominique Hermys

    Brandwonden is het ergste dat je kan oplopen. Moet een verschrikking zijn. Zou het nooit zelf willen meemaken. Veel sterkte.