Antwerps burgemeester Bart De Wever gealarmeerd: "Cocaïnemaffia staat op punt politieke invloed te kopen"

BELGA
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwt dat de cocaïnemaffia zich inkoopt in de haven, gemeenschappen én binnenkort mogelijk ook in de politiek. "Voor sommige gemeenteraadsleden durf ik mijn hand niet in het vuur te steken."

In een explosief interview met de Volkskrant zegt De Wever dat de normale verhoudingen in zijn stad kapotgaan onder druk van de enorme sommen die omgaan in de cocaïnehandel. Geld dat volgens hem doordringt in de hele samenleving, "door giften aan moskeeverenigingen, door onderhandse leningen aan buurtbewoners die niet naar de bank kunnen of willen, door mensen te werk te stellen in winkels die schijnbaar winkels zijn maar in werkelijkheid criminele doelen dienen: telefoonwinkels, viswinkels, shisabars..."

De burgemeester gaat nog een stap verder. "Dit zal ook doordringen in de politiek. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op het punt dat de drugsmaffia politieke invloed gaat kopen." Hij voegt eraan toe dat er gemeenteraadsleden zijn voor wie hij zijn hand niet in het vuur zou steken. "Op den duur gaan we wakker worden in een stad waar de achterkanten de voorkant in de schaduw hebben geplaatst."

In De Ochtend op Radio 1 ging hij daar dieper op in. "In Nederland schat men dat een op de zes raadsleden één klik verwijderd zit van de georganiseerde misdaad", een percentage dat volgens De Wever wellicht gelijkaardig is in Vlaanderen. "Dat leidt geen twijfel, als je ziet hoeveel geld er zit."

Stemmen rekruteren

Hij heeft het over politici van partijen "die hun stemmen rekruteren bij bepaalde bevolkingsgroepen, in bepaalde wijken, in bepaalde sportclubs". Namen wil De Wever niet noemen, maar het lijkt duidelijk dat hij naar de oppositiepartijen wijst. "Ik heb daar geen schrik voor in eigen partij. Ik denk niet dat de mensen die dat organiseren N-VA als bondgenoot zien. Zij zien N-VA als enorme bedreiging voor hun businessmodel."

In een vertrouwelijk politierapport dat de Volkskrant aanhaalt klinkt het: "Fundamenteel is niet uit te sluiten dat zich stilaan een infiltratie voordoet, vanuit de criminele netwerken in de legale bovenwereld, waarbij strategische posities in de verschillende sectoren (politie, douane, justitie, bedrijfswereld, bestuur) worden ingenomen."

Geld is wat de cocaïnemaffia in Antwerpen drijft. 900.000 euro in 18 minuten: zoveel kan een havenarbeider verdienen als hij zich over een lading cocaïne ontfermt, zegt de Antwerpse burgemeester, die een plan van aanpak heeft klaarliggen dat deze week in werking treedt. 

Lees meer: De tentakels van de cocaïnemaffia reiken ver in onze samenleving

Mislukt

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels vindt de uitspraken van De Wever niet kunnen. "Als hij weet heeft van misdrijven, moet hij naar het parket stappen", zegt ze. "Nu creëert hij alleen onrust in de samenleving en zijn eigen gemeenteraad." Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter vindt dan weer dat De Wever "toegeeft dat zijn 'war on drugs' compleet mislukt is".

Beels pikt het naar eigen zeggen niet dat De Wever insinueert dat politici al dan niet onrechtstreeks betrokken zijn bij drugscriminaliteit, zonder dat hij namen noemt of naar het gerecht stapt. "Vervolgens beweert hij dan dat zijn eigen partij daar immuun voor is", zegt ze. "Jammer genoeg is drugscriminaliteit iets van alle lagen van de samenleving en kan hij zoiets dus echt niet met zekerheid zeggen." Zelf zegt Beels geen weet te hebben van politieke infiltraties.

Al Capone werd ook gepakt door nerds en boekhouders

Philippe De Backer (Open Vld)

Ook Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer roept De Wever op om naar het gerecht te stappen als hij informatie heeft over mogelijke politieke beïnvloeding door de Antwerpse drugsmaffia. "In ons gaan die criminelen in ieder geval geen medestander vinden, wel integendeel", stelt hij. "Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ze het toejuichen dat ik vraag om havenpersoneel permanent te laten screenen." De Backer zegt wel de analyse van De Wever over infiltratie en omkoping in de haven en louche handelszaken te delen. "Daarom deed ik ook al concrete voorstellen om dat aan te pakken, zoals een financiële elitedienst bij de politie die achter het grote geld van drugsbendes kan gaan. Al Capone werd ook gepakt door nerds en boekhouders. We pleiten ook voor stadsmariniers zoals in Rotterdam: hooggeplaatste ambtenaren die de problemen van de wijk waar ze aan toegewezen zijn in kaart brengen en dan aan de slag gaan met een grote autonomie."

Attest van onbekwaamheid

VB-lijsttrekker en -fractieleider in de gemeenteraad Filip Dewinter stelt dat De Wever zichzelf een "attest van onbekwaamheid" lijkt te geven. "In plaats van dat hij het stilaan onder controle heeft, geeft hij toe dat de haven meer dan ooit een zeef is waar de grote haaien doorzwemmen", aldus Dewinter. "Dit lijkt een politieke strategie om slecht nieuws beter zelf te brengen dan door onderzoeksjournalisten of de oppositie. Ik ga hem tijdens de volgende gemeenteraad ook vragen wat hij concreet weet over politieke beïnvloeding."

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien ziet De Wever "dezelfde campagne voeren als in 2012, maar het grote verschil is dat N-VA de afgelopen 6 jaar verantwoordelijk is geweest". "De Wever creëert een klimaat van angst, maar is vooral een toonbeeld van onmacht", vindt Van Besien. "Antwerpen is uitgegroeid tot cocaïnehoofdstad en er ontploffen granaten in straten waar kinderen voorbij fietsen. Als burgemeester moet je niet alleen problemen benoemen, maar ook zorgen voor oplossingen. Bart De Wever moet niet met de vinger wijzen, maar de hand in eigen boezem steken." Van Besien pleit voor veel meer douanecontroles, een strenge aanpak van grote drugsdealers en omgekocht haven- en politiepersoneel en meer aandacht voor preventie en nazorg voor gebruikers.

PVDA-voorzitter Peter Mertens stelt dat Antwerpen onder De Wever de "cocaïnehoofdstad van Europa" is geworden en de 'war on drugs' alleen tot meer geweld heeft geleid. Volgens Mertens voert De Wever een "Colombiaanse verkiezingscampagne" door weg te blijven van problemen als wonen, armoede en gezonde lucht en te focussen op zijn 'war on drugs'. 
868 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernd Vaes

  Willy, jouw vertrouwen in De Wever is groot, de ontgoocheling kan voor trouwe believers als jij echter desastreus zijn.

 • Willy Slachmuylders

  Bart de Wever heeft van niemand lessen te krijgen ! Hoe meer de oppositie roept hoe slimmer den Bart is en weet dat hij het aan de juiste kant heeft !

 • Ronny Ooijen

  Ik heb een Bartje of een andere graaier niet nodig om te weten dat de drugsmaffia zich overal probeert in te kopen. Dat is algemeen geweten en gebeurt al vele jaren, net zoals in andere landen. Wat is het volgende? Moet hij straks ook nog zeggen dat het morgenavond donker zal worden? Kunnen velen niet zelfstandig nadenken? De waarheid? Stemmetjes ronselen en de aandacht van zijn falen afleiden.

 • Willy Slachmuylders

  885 reacties amai dat is veel voor wat poeier ! Bart de wever heeft toch hier weer succes ! Normaal hij spreekt de waarheid !

 • Alfons Hendrickx

  wie het buitenland invoert zonder goed nazicht krijgt zulke toestanden ze willen zich snel verrijken en omkopen bestaat al van in de middeleeuwen