Antwerps bestuursakkoord in gevaar? Gemeenteraadslid Güler Turan (sp.a) roept partijleden op om tegen te stemmen

Güler Turan
BELGA Güler Turan
Güler Turan, Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid voor sp.a, roept haar Antwerpse partijgenoten op om morgenvroeg tegen het bestuursakkoord met N-VA en Open Vld te stemmen. “Dit akkoord is niet-verbindend, asociaal en niet progressief”, zegt Turan aan De Morgen.

Dat de Antwerpse sp.a-achterban niet staat te springen om een coalitie te vormen met N-VA, is geen geheim. Morgenvroeg buigt het ledencongres van de socialisten zich over het bestuursakkoord dat vandaag werd voorgesteld.

Güler Turan, één van de zes verkozen gemeenteraadsleden en Vlaams Parlementslid, roept de leden op om tegen te stemmen. “Ik ben een trouwe partijsoldaat, maar ik kan dit niet goedkeuren. Dit akkoord is niet-verbindend, asociaal en niet progressief”, zegt Turan na afloop van een pittig partijbestuur aan De Morgen. “Dit is een totaal repressief beleid.”

Volgens haar hebben de onderhandelaars van haar partij “wat betreft diversiteit niets binnengehaald. Er wordt geen opening gecreëerd, geen toekomstperspectief.” Dat er praktijktesten komen, is voor Turan onvoldoende. “Die gaan ze eerst nog onderzoeken, maar je moet daar niet mee wachten. Je moet onmiddellijk resultaten kunnen boeken.”

Turan werd genoemd als schepen van BCSD (de nieuwe naam van het OCMW, DBA.), een mandaat dat na drie jaar naar Open Vld gaat. “IK heb die vraag inderdaad gekregen, maar ik heb geweigerd. Het is onaanvaardbaar dat sp.a, die sociaal beleid zo belangrijk vindt, dat beleid voor de sociaal meest kwetsbare mensen van de samenleving na drie jaar doorgeeft aan Open Vld.”

Turan benadrukt dat de leden morgen het laatste woord hebben, “maar ik roep hen op om tegen te stemmen”.

Burgemeesterschap in combinatie met voorzitterschap? 

“Er staan goede dingen in het Antwerps bestuursakkoord, maar het is zeer vaag.” Zo omschreef Kris Peeters (CD&V) in De Afspraak. Peeters merkte op dat de stad Antwerpen op zoek moet naar 400 miljoen euro om de pensioenlast op te vangen, maar dat daar in het akkoord niets over terug te vinden is. Hij mist ook maatregelen voor betaalbaar wonen en vraagt zich af hoe men een einde kan maken aan de polarisering.

Wat de praktijktests betreft, zegt het bestuursakkoord dat dat op sectoraal niveau bekeken zal worden. “Dat is geen stap dichter dan wat op federaal niveau al gebeurt”, aldus Peeters, die ook federaal minister van Werk is.

Tot slot wees hij erop dat volgens hem de functie van burgemeester van een grote stad zoals Antwerpen en het voorzitterschap van een partij “geen ideale combinatie” is.

Bekijk ook:
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Ze mag niet vooraan gaan ztten en begint te mokken en anderen op te stoken.

 • eric debanne

  De Wever van hetzelfde niveau als links vergif partijen zoals de sossen enz.. Die ga de boot in in mei 2019 ...! Hoe slecht en hypocriet kunt ge zijn ... Hij vecht voor zijn postje net als de rest helaas ...

 • Ludovic De Beuckeleer

  Die denkt aan haar eigen volk eerst. Daarom wil zij dit akkoord opblazen.

 • Lucien Peeters

  Wie gelooft De Wever nog ? Om zijn postje te kunnen behouden doet die alles, met PVDA zou die vent zelfs een coalitie aangaan als dat nodig moest zijn ?

 • Ludo Wouters

  Haha Turan gaat niet voor het postje. Ze weet dat ze geen postje zal krijgen ja, daarom zoveel weerstand. En idd, partijen van amper 10% denken dat ze de eerste viool mogen spelen. 50 jaar de stad laten verloederen en nu willen ze dat een ander dit gaat opkuisen in 6 jaar.