Antwerps ABVV-voorzitter ook in beroep schuldig aan verkeersbelemmering

Bruno Verlaeckt (links)
Photo News Bruno Verlaeckt (links)
Het hof van beroep in Antwerpen heeft Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt schuldig verklaard aan het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. 

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Ook het havendorp Lillo was bijna onbereikbaar. De actie was aangekondigd, maar er was aan de bevoegde instanties niet meegedeeld dat er wegblokkades zouden opgeworpen worden. 

Door de blokkades werd een gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd. De ABVV’er kon zich daarbij niet beroepen op het stakingsrecht, dat niet onbeperkt is. Verlaeckt werd vorig jaar door de rechtbank schuldig bevonden aan het organiseren van de blokkades. Gelet op zijn blanco strafblad en de overschrijding van de redelijke termijn werd hij eenvoudig schuldig verklaard, wat wil zeggen dat de straf beperkt blijft tot de gerechtskosten.

Ook in beroep kreeg hij geen straf opgelegd. Het hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechters in eerste aanleg.

“Dit arrest is een dubbele aanval op iedereen die ooit nog een actie of een tegenstem wil laten horen”, reageert Vlaams parlementslid voor PVDA Jos D’Haese. “Ten eerste mogen mobilisaties in het kader van sociale acties, met deze uitspraak, bestraft worden alsof het criminele acties zijn. Ten tweede vindt de PVDA’er het arrest onaanvaardbaar omdat Verlaeckt “niet is veroordeeld als persoon, maar als voorzitter van ABVV Antwerpen, als organisator van de actie”. “De voorzitter van ABVV Antwerpen had nochtans geen hand in de opstelling van het vakbondspiket. Een gevaarlijk precedent. Dit arrest is een regelrechte intimidatie tegenover organisatie- en actieverantwoordelijken”, stelt D’Haese nog.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Cornelis

  Het schaden , benadelen of pijnigen van mensen om een eigen (al dan niet terecht) voordeel of recht op te eisen onder dwang is in strijd met de rechten van de mens. Alleen voor eigen toont een ongelooflijk neerkijken op de andere mens. Zelf mocht ik het sterven van mijn moeder niet bijwonen omdat een staking de toegang tegen hield.Ik betaal levenslang , het voordeel van anderen.

 • Jef Heffens

  @Carl Dehez: Het stakingsrecht wordt hier helemaal niet mee uitgehold. Stakingsrecht is het recht om niet te werken omwille van een meningsverschil met de werkgever. Hier gaat het over medeburgers het leven zuur maken door hun mobiliteit bewust te saboteren en de orde te verstoren.

 • jos robben

  correcte beslissing !!

 • Roger Deprez

  Wanneer gaat men eindelijk die vakbonden eens rechtspersoon maken dat kan men die gasten voor hun daden straffen. CD&V speelt hier een vuile rol in natuurlijk met de grootste vakbond ACV en zeker om de hun zuilen niet te vergeten.

 • Carl Dehez

  Dit kadert in het opzet van de politiek om het stakingsrecht uit te hollen. De rechten en werkvoorwaarden van de gewone werkmens zullen hieronder lijden.