Antwerpenaar die tienerjongens misbruikte krijgt 14 jaar cel én pak slaag in rechtbank

Man misbruikte drie broers en andere jongen en dwong hen tot bijbelstraffen en plasvernederingen

PL
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 45-jarige man uit Antwerpen vandaag veroordeeld tot veertien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling voor het seksueel misbruik van vier tienerjongens. Bij de slachtoffers liepen de emoties hoog op. Eén van hen ging de beklaagde zelfs te lijf in de rechtszaal en werd even in de boeien geslagen.

De beklaagde had de slachtoffers leren kennen via hun moeders, met wie hij samen bij het Leger des Heils zat. Eén van de vrouwen had op 29 oktober 2017 klacht ingediend, nadat ze ontdekt had dat de beklaagde zich over een periode van tien jaar aan haar drie zonen had vergrepen, die nu 17, 18 en 20 jaar zijn.

De veertiger was daarbij uiterst manipulatief te werk gegaan. Hij zette de jongens aan tot alcoholgebruik en gaf haar oudste zoon cannabis en de Rilatine van zijn jongere broers, die ADHD hadden. Terwijl hij de slachtoffers paaide met cadeautjes en uitstappen, maakte hij hun ouders zwart. Hij gaf hen ook een schuldgevoel, als ze niet wilden doen wat hij vroeg. De oudste broer werd van zijn 10 tot 18 jaar wekelijks verkracht en raakte ook verslaafd aan Rilatine. Ook zijn jongste broer werd herhaaldelijk verkracht door de veertiger. De middelste verklaarde dat de man hem betast had, maar hij was vaak zo dronken gevoerd dat hij er zich nog maar weinig van kon herinneren. Hij en zijn jongste broer waren 12 jaar toen het begon.

"Perverse en verdorven ingesteldheid"

De beklaagde had de aanranding van de middelste broer betwist, maar de rechtbank zag geen reden om aan de verklaringen van het slachtoffer te twijfelen. De rechtbank vond het ook bewezen dat hij de twee oudste broers onmenselijk behandeld had. Zo moesten zij soms urenlang op hun knieën zitten voor het altaar in de kerk van hun ouders, terwijl ze twee bijbels in de lucht hielden. Hij dwong hen ook om in hun broek te plassen, anders kregen ze geen eten. Volgens de rechtbank getuigde dit van een "perverse en verdorven ingesteldheid".

Tijdens het onderzoek volgde nog een tweede aangifte van een moeder. Ook haar zoon, die nu 21 is, was door de beklaagde aangerand van zijn 9 tot 13 jaar. Hij had dezelfde werkwijze gebruikt als bij de broers. De veertiger ontkende, maar de rechtbank vond ook dat feit bewezen.

Aanval in de rechtszaal

De drie broers die door de man seksueel waren misbruikt, hadden een tiental vrienden en hun ouders meegebracht naar de rechtszaal. De broers zaten vooraan in de zaal. Toen de beklaagde door twee agenten werd binnengeleid en zijn handboeien werden losgemaakt, raakte de oudste broer overstuur en vloog hij op de misbruiker af. Hij gaf hem een klap in zijn gezicht, maar werd dan zelf door de twee agenten overmeesterd. Die legden hem op zijn buik op de vloer en sloegen hem in de boeien, tot hij gekalmeerd was. Een vijftal agenten kwam onmiddellijk ter versterking aangelopen.

Toen de zaak twee weken geleden behandeld werd, vloog één van de jongens ook al op de pedofiel af. Toen stond er nog een agent tussen hen in die kon voorkomen dat de jongeman (een ander slachtoffer dan vandaag) de beklaagde kon aanraken. Ook toen werd extra beveiliging opgetrommeld. 

Geen woorden

De rechter liet uiteindelijk toe dat de oudste broer aanwezig bleef bij het voorlezen van de uitspraak. Hij moest wel zijn handboeien aanhouden. Het voorlezen van het vonnis verliep verder zonder incidenten. Eén van de broers die het relaas niet kon aanhoren, verliet huilend de zaal. 

Volgens de moeder van de jongens hebben ze het nog altijd verschrikkelijk zwaar met wat er gebeurd is. "Hopelijk kunnen ze het nu beginnen verwerken. Ik ben heel blij dat de rechtbank alle slachtoffers geloofde. Het is een heel moeilijke periode geweest voor ons gezin. Als je iemand de sleutel van je huis geeft, en hij misbruikt dat vertrouwen door je kinderen seksueel te misbruiken... Daar zijn geen woorden voor."
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thierry Vansweevelt

  Wanneer wordt advocaat Anthony Thomas eindelijk veroordeeld voor de aanranding van een 15-jarige? Zwanger, bevallen, en volgend jaar gaan ze trouwen. Dat meisje heeft geen leven meer.

 • Filip Schellekens

  Geen gezever of gezaag allemaal ik ben zelf 1 van de slachtoffers en het is dan al niet fijn dit te hoeven meemaken en dan als ik het artikel leest met de reactie dat er dan zelf onnodige discussie ontstaan dat snap ik niet

 • Roel Corthals

  Zou het kunnen dat de namen Aerts en Bernaerts fictief zijn?

 • Walter Vervloesem

  Martine Aerts, Diane Bernaerts de meerdere mensen schrijven nog steeds dat de straf te licht is .Dat zo'n feiten niet kunnen aanvaard worden. Ik lees zelf een schrijven waar de doodstraf ter sprake komt. Dus dames jullie stelling dat er enkel gereageerd word als het om allochtonen gaat gaat echt niet op . En Diane mag ik u even verder informeren dat bij de hotelverkrachting één van de verdachte de feiten heeft toegeven en dus het woord vermeend echt niet op zijn plaats is

 • Jean De Grande

  Als het een ECHTE BELG betreft hoeven wij niets te zeggen, bernaerts en aerts. Dat doen jullie, links crapuul, wel voor ons. Maar de 80-20 regel blijft gelden, hoezeer jullie ook de onnozelaar uithangen.