Antwerpen wil roekeloze trouwstoeten en andere autokaravanen bestraffen met GAS-boetes

RV
Het Antwerpse schepencollege heeft enkele wijzigingen aan de politiecodex goedgekeurd om autokaravanen die het te bont maken door overdreven snelheid of asociaal rijgedrag een administratieve sanctie (GAS-boete) te kunnen opleggen. 

Het gaat om een aanvullend administratief gevolg naast de gerechtelijke afhandeling van dergelijke incidenten. Het stadsbestuur werpt onder meer trouwstoeten en overwinningskaravanen na voetbalwedstrijden op als voorbeelden.

Trouwstoeten en andere soorten autokaravanen worden voortaan officieel als "evenementen" beschouwd die je in principe zes weken vooraf moet aanvragen. Indien er geen aanvraag gebeurd is, kunnen alle deelnemers - niet alleen de bestuurders van de voertuigen - worden gesanctioneerd met een GAS-boete tot 350 euro.

Rode Duivels

"We gaan daar natuurlijk discretionair mee omgaan", laat de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten. "We viseren niet de gebruikelijke vreugdetaferelen wanneer bijvoorbeeld de Rode Duivels een WK-wedstrijd winnen die je her en der op grote schermen kon volgen. Maar als die context van maatschappelijke relevantie volledig ontbreekt en het enige doel overlast creëren is, door luid te toeteren, straten te bezetten en roekeloos te rijden, willen we daar een administratief gevolg aan geven los van het gerechtelijke luik."

Ook het bemoeilijken of zelfs verhinderen van tussenkomsten van hulpdiensten, zoals het gooien met eieren of de doorgang van hulpdienstvoertuigen belemmeren, wordt vatbaar voor een administratieve sanctie.

Het stadsbestuur voert daarnaast nog een strengere regelgeving in voor raamprostitutiepanden. De uitbaters moeten een safe sex-sticker aanbrengen op de vitrine en al het meubilair en materiaal moet afwasbaar zijn met water en zeep. Het moraliteitsonderzoek naar de zaakvoerders wordt bovendien uitgebreid. Zij mochten al geen veroordelingen hebben voor prostitutie of mensenhandel en daar komen nu veroordelingen voor de sociale wetgeving en de antiracisme-, antidiscriminatie- en genderwetgeving bovenop - ook buitenlandse. 
60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jeroom de wilde

  Gasboete in plaats van ernstige straffen. Die boetes betalen ze niet of ze steken die gewoon binnen bij het OCMW

 • dominique castelein

  men moet ergens beginnen,verkeersboetes kosten 55 euro,de bestuurde betaalt,een gasboete kost 350 euro en iedere passagier moet betalen,kost al veel meer en gasboetes worden uitgeschreven door de stad,procederen mag je maar je moet je boete eerst betalen en procederen en wachten of je je geld terug krijgt,de advokaten kosten zijn niet pro deo,en opnieuw,turken vinden dat de islamwetten boven onze wetten staan,binnenkort is dictator erdoganneke president

 • Arthur Houben

  Och, nva moet toch kunnen sussen met een dooie mus en intussen trouwstoeten bezig laten? Dit is géén efficiënte maatregel en dat weet bart heel goed,de wíl om te straffen ontbreekt want hij wil niet op de lange tenen trappen van vreemd kiesvee.

 • Fredien Vandervekens

  De Wever zijne "dash" begint serieus te lekken. Is gestart met "mesthopen" en schakelt over op een "GAS-boeteke". Na zowat 6 jaar is zijn "kuiswerk" heel povertjes. Om niet te zeggen dat "A" een grote "mesthoop" is geworden. Bart moet bij Filip navraag doen. Waar de bezems en de schuurmachine staan. Die is op de hoogte.

 • guy perain

  Ze kunnen beter direkt die auto's in beslag nemen...dan pas kunnen die kerels een beetje beginnen nadenken over hun stom rijgedrag!!