Antwerpen stopt peperdure samenwerking met speciale eenheden federale politie: 3,8 miljoen euro voor 15 interventies

Na twee jaar samenwerking trekt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project.
Photo News Na twee jaar samenwerking trekt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project.
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) blaast de samenwerking met de speciale eenheden van de federale politie op. Dat berichten de kranten Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De fusie van die diensten met het Bijzondere Bijstandsteam moest tot een slagvaardige interventiedienst leiden, maar volgens het Antwerpse korps kost het vooral veel geld. Er werd 3,8 miljoen euro geïnvesteerd. Met nauwelijks 15 interventies valt het resultaat mager uit. Het komt neer op een kost van meer dan 250.000 euro per interventie.

De samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de federale politie ging twee jaar ­geleden van start, toen de terreurdreiging die uitging van ISIS nog bijzonder actueel was. De vraag welke politiedienst in geval van een terreuraanslag in Antwerpen in staat was om in te grijpen, was prangend. De federale politie beschikt over de speciale een­heden, maar die waren onderbemand en over­bevraagd.

De Antwerpse politie beschikte daarom over een eigen speciale interventie-eenheid: het bijzonder bijstandsteam (BBT). Het Comité P had al langer kritiek op het feit dat lokale politiezones hun eigen speciale eenheden oprichtten, en in Antwerpen klonk die kritiek nog luider toen Jonathan Jacob in zijn cel overleed nadat hij hardhandig was aangepakt door de BBT.

Mager resultaat

De stad Antwerpen, de lokale ­politie en de federale ­politie sloten daarom een overeenkomst waarbij het BBT zou opgaan in de federale politie. De Antwerpse politie bleef de lonen en uitrusting betalen, op voorwaarde dat er altijd een team ­paraat stond om in Antwerpen op te treden.

Na twee jaar samenwerking trekken korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project. Antwerpen had er 3,8 miljoen in geïnvesteerd, maar met nauwelijks vijftien interventies viel het resultaat nogal mager uit. De leden van het voormalige BBT die de overstap hebben gemaakt naar de federale politie, kunnen terugkeren naar de Antwerpse politie of definitief overstappen naar de federale.

Bekijk ook: Speciale eenheden openen nieuw trainingscentrum
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Dat zijn peulschillen de visa affaire koste veel meer maar dat zijn de linkse correcte weer vergeten.

 • Ronny Biesen

  Wel, wel, wel, wat is nieuw? Departementen die zichzelf verrijken met belastinggeld. En dan te bedenken dat we 5 regeringen hebben waar zulke maffioso praktijken gebeuren. Geen wonder dat er een gat is van 14 miljard.

 • Roger Deprez

  Weer een zaak dat België niet werk en dat is al de zoveelste en dat BDW er een einde aan maakt is logisch als het niet opbrengt na een aanloop periode.

 • Marc Camp

  Goed bestuur hoor ik velen zeggen! Voor iets dat niet werkt, grijpt hij in. Het zou erg zijn mocht hij niets doen. Maar deze kost kende hij maar al te goed, al van in het begin of dacht hij dat Antwerpen dit gratis ging krijgen? Als hij dit in een prive bedrijf zou gedaan hebben, had hij al lang ne C4. Al;moet,ik,toegeven dat niet alles de schuld is van NVA zoals hier iemand poogt te doen.

 • Josepha Van Vlaanderen

  Ze zouden beter stoppen met alles wat federaal is!