Antwerpen schroeft medische hulp voor sans-papiers terug

PHOTO_NEWS
Het OCMW in Antwerpen heeft een adviserende arts in dienst genomen. Die trekt meer dan eens het oordeel van collega-artsen in twijfel, zodat mensen zonder papieren niet steeds de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sans-papiers hebben recht op dringende medische hulp, volgens de wet moet een arts daarover oordelen. Als ze niet over de middelen beschikken om hun medische kosten zelf te dragen, kunnen ze aanspraak maken op een tussenkomst van de overheid. "Maar de laatste maanden wordt aan mensen die formeel aan die drie voorwaarden voldoen, weleens de dringende medische hulp geweigerd", zegt Dirk Avonts, die voor Groen in de Antwerpse OCMW-raad zetelt en zelf arts is, in de krant. "De adviserende arts van het OCMW, die in september vorig jaar werd aangesteld, gaat regelmatig in tegen het oordeel van de behandelende arts".

Ook Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die vroegere kwesties rond dringende medische hulp in Antwerpen op de voet volgde, vindt het problematisch dat het OCMW rechter én partij is. "Deze praktijk is niet naar de geest van de wet", zegt ze.