Antwerpen reconstrueert pontonbrug over Schelde

De brug komt aan het Steenplein te liggen, linksonderaan op deze foto.
photo news De brug komt aan het Steenplein te liggen, linksonderaan op deze foto.
De herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I neemt in Antwerpen stilaan concrete vormen aan. In opdracht van de stad Antwerpen heeft het Vredescentrum een uitgebreid programma uitgewerkt, bestaande uit tentoonstellingen, publieksactiviteiten en een educatief luik. Klapper op de vuurpijl wordt de tijdelijke reconstructie van een pontonbrug, waardoor het grote publiek tijdens het eerste weekend van oktober 2014 uitzonderlijk over de Antwerpse Schelde zal kunnen wandelen.

De pontonbrug komt op de oorspronkelijke locatie van een tijdelijke brug aan het Steenplein te liggen, die aan het begin van de oorlog gebruikt werd door zowel burgers als militairen om Antwerpen te ontvluchten.

Dat ze er slechts één weekend blijft, heeft onder meer te maken met het scheepvaartverkeer dat niet te veel hinder mag ondervinden van het evenement. "Bovendien is de Schelde doorheen de geschiedenis al zo lang geblokkeerd geweest, dat enkele dagen voor Antwerpen al lang genoeg zal aanvoelen", klinkt het bij het Antwerpse stadsbestuur.

Het herdenkingsproject 'Antwerpen 14-18' zal volgend jaar ook ingeluid worden door drie grote tijdelijke tentoonstellingen. Langs de wandelboulevard van het MAS komt een expo over vluchtelingen, in het Middelheimmuseum komt werk te hangen van de Duitse Käthe Kollwitz, bekend van haar sculpturen en houtsneden die de oorlogsellende uitbeelden. Het Red Star Line Museum tenslotte, dat pas in september van dit jaar de deuren opent, krijgt in 2014 een tijdelijke tentoonstelling rond de rol van de gelijknamige voormalige rederij in het vervoeren van gewonde militairen en de migratie van Belgen naar Noord-Amerika.