Antwerpen pakt 1.700 sekswerkers anders aan

UNKNOWN

Het Antwerpse schepencollege heeft het beleidsplan prostitutie 2008-2013 goedgekeurd. Het zal nu ter goedkeuring voorgelegd worden op de volgende zitting van de gemeenteraad. De opvallendste vaststelling zijn de andere aandachtspunten.

Gezondheid
Zo wordt er veel minder geconcentreerd op specifieke buurten zoals het Schipperskwartier en focust de stad meer op de gezondheid van de prostituees en het beperken van de prostitutiehinder op de samenleving.

Nieuwe klantenwerving
Volgens het stadsbestuur zijn raam-en straatprostitutie de afgelopen jaren tot op zekere hoogte beheersbaar geworden. Nu is het vooral de bedoeling om het Antwerpse prostitutiebeleid te actualiseren en in te spelen op nieuwe vormen van klantenwerving zoals het internet. De stad trok ook lessen uit het onderzoeksrapport van sociologe Marion Van San dat stelde dat bijvoorbeeld de situatie van jonge homoseksuele prostituees bijna uitzichtloos is.

Drie krachtlijnen
Het nieuwe beleidsplan is een kader waarbinnen elke twee jaar een concreet actieplan zal opgemaakt worden. Er zijn drie grote krachtlijnen. Ten eerste moeten de gezondheidskansen van de sekswerkers verbeteren door meer sensibilisering en een actieve toenadering naar de prostituees via het "outreach-project" dat uitgebreid wordt.

Overlast uitschakelen
Een tweede punt is het beperken en uitschakelen van maatschappelijke overlast door prostitutie. Daar worden de politie en de bestuurlijke mogelijkheden van de stad voor ingeschakeld.

Als laatste moet het prostitutiebeleid coherenter worden. Via een centrale regie moeten de evoluties beter opgevolgd worden zodat de verschillende partners beter op elkaar afgestemd raken.

1.700 sekswerkers
Schepen van sociaal beleid Monica De Coninck (sp.a) zegt dat er momenteel in totaal 1.700 sekswerkers zijn in Antwerpen, waarvan verrassend genoeg 45 procent mannelijke. De toestand in de veel geplaagde Atheneumbuurt aan de Franklin Rooseveltplaats zou er stilaan op verbeteren volgens De Coninck. Een tiental sterk gemarginaliseerde sekswerkers zou de laatste stuiptrekking van de prostitutie in de wijk zijn. Het idee van tippelzones dat enkele jaren geleden werd geopperd, lijkt definitef begraven. (belga/eb)

UNKNOWN