Antwerpen is populairste stad bij vluchtelingen

Het beeld Brabo in Antwerpen.
Foto Photo News Het beeld Brabo in Antwerpen.
Antwerpen is de meest aantrekkelijke stad voor asielzoekers wiens aanvraag goedgekeurd werd. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaamse agentschap Binnenlands Bestuur. Het valt op dat de herkomst van de personen een rol speelt in hun voorkeur voor een bepaalde stad. Zo trekken Syriërs vaker naar Brussel.

 Asielzoekers worden door Fedasil toegewezen aan opvangcentra of aan lokale opvanginitiatieven. Eenmaal ze worden erkend als vluchteling, hebben ze het recht om zelf hun verblijfplaats te kiezen.

Het agentschap bestudeerde alle personen die internationale bescherming kregen in België sinds 2014. Daaruit blijkt dat asielzoekers een duidelijke voorkeur hebben voor Vlaanderen. Bij de personen die in de tweede helft van vorig jaar bescherming kregen, woonde 48 procent op het moment van die goedkeuring in het Vlaams gewest. In januari 2018, minder dan een half jaar later dus, bedroeg dat al 60 procent. Slechts 13 procent koos voor Brussel en 27 procent voor Wallonië.

Antwerpen

Vluchtelingen trekken na de goedkeuring vaak naar de steden, maar vooral Antwerpen blijkt populair. De stad telt 5.800 erkende vluchtelingen en personen met subsidiaire bescherming (die hun aanvraag deden in de bestudeerde periode).

Dat betekent overigens niet dat Antwerpen de grootste druk van erkende asielzoekers ervaart ten opzichte van de bevolking. Het gaat om een verhouding van 11,08 procent, waarmee Antwerpen op de vierde plaats eindigt, onder Oostende, Leuven en Turnhout. In Oostende bedraagt de verhouding 14,58 procent. Ook in Brussel is de druk in een aantal gemeenten hoog: met 19,7 procent in Sint-Joost-ten-Noode en 13 procent in Anderlecht, allemaal gemeenten met een hoge graad van armoede.

Nationaliteit

De grootste groepen vluchtelingen - uit Afghanistan, Irak, Somalië en Eritrea - gaan naar de grote steden. Maar er bestaat ook een duidelijke voorkeur op basis van de nationaliteit van de asielzoekers. Syriërs wonen meer dan gemiddeld in Brussel. Vluchtelingen uit Franstalige landen als Guinea, Congo en Burundi gaan dan weer vaker naar Brussel of Wallonië. 

Vooral alleenstaande vluchtelingen blijken aangetrokken tot de steden. Vluchtelingen met kinderen wonen meer dan gemiddeld in het buitengebied.

Bekijk ook:
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Beetje normaal ,men gaat waar ze achteraf het minst gecontroleerd worden en kunnen verdwijnen in de massa,heeft met populariteit qua stad niks te maken,grootsteden zijn nu eenmaal makkelijker om ook criminele handelingen te doen ,op de buiten en dorpen waar iedereen ,iedereen kent komen die niet.

 • Willy Slachmuylders

  Tom Faes prent dit in uw hoofd ! Wil je Antwerpen dood stem dan groen of rood !

 • Marc Baeyens

  Met de toekomstige linkse SAMEN-coalitie van Groen/sp.a/PvdA/cD&v is A'pen op termijn een vogel voor de kat. Peeters heeft gisteren nog herhaald dat de stad van iedereen is en er niemand zal worden geweerd. / Mocht De Wever niet herkozen worden dan verdient de stad trouwens niet beter.

 • Tom Faes

  De Winter blijft tenminste bij zijn standpunten . De Wever zit precies op een kermismolen . Hij draait met de wind . Wie geloofd die nva nog ? Ik alvast niet meer . De Wever heeft mij één keer met mijn pietje gehad ,maar weet nu wel beter !

 • Ronny Ooijen

  Rania Desaegher, wist u dat men wetten kan aanpassen in het parlement? Weet u wie we daar niet zien en gedurende zijn gehele carrière geen enkel wetsvoorstel heeft ingediend? Bart De Wever van N(V)-Blabla. Hij geraakt wel tot aan de kassa. Tot op heden zien we daar geen (kracht van) verandering van.