Antwerpen investeert extra in dodehoeklessen voor jonge kinderen

Archieffoto: een klas krijgt uitleg over de dode hoek bij een vrachtwagen.
Ponsaerts Archieffoto: een klas krijgt uitleg over de dode hoek bij een vrachtwagen.
Antwerpen heeft dit schooljaar een extra budget van 88.000 euro uitgetrokken voor verkeerseducatie, met speciale aandacht voor jonge kinderen. Dat meldt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) vandaag.

Bij de verkeerseducatie gaat speciale aandacht naar jonge kinderen en dodehoeklessen. Vanaf dit schooljaar zal ook het basisonderwijs kunnen deelnemen aan de kant-en-klare Verkeersweken van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde).

"De ongevallencijfers die de stad Antwerpen voor de zomervakantie vrijgaf tonen aan dat verkeersveiligheid blijvende aandacht vereist", zegt de schepen. "Elk ongeval is er een te veel. Educatie is een van de fundamentele pijlers van een goed verkeersveiligheidsbeleid. Schoolgaande kinderen en jongeren zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Ze zijn extra kwetsbaar in het drukke stadsverkeer. Verkeerseducatie is voor mij dan ook een prioriteit binnen mijn onderwijsbeleid."

Woon-schoolverkeer

Ook de verkeersveiligheid bij het woon-schoolverkeer krijgt extra aandacht. In een pilootproject worden gemachtigde opzichters ingezet op moeilijke kruispunten in frequent gebruikte schoolroutes
Voorts wordt in Antwerpen het subsidiereglement voor kinderopvang op school aangepast: vanaf nu kunnen scholen een bijkomend bedrag van 750 euro aanvragen voor activiteiten tijdens de naschoolse opvang.

Voor het zesde jaar op rij is er een plek voor alle 103.000 schoolgaande kinderen in Antwerpen, aldus Marinower. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stijn Mertens

  Er is maar 1 manier om kinderen dit deftig uitgelegd te krijgen en dat is door ze het te laten ervaren. Laat ze zelf in de bestuurderszetel zitten en zien dat ze hun vriendjes NIET MEER ZIEN op vele plekken rond zo een combinatie.

 • Eric Vanovermeire

  Zou verplicht moeten zijn in elke school !

 • Patrick Van bouwel

  Ik ben voor dodehoekcamera's, want bij elke spiegel die ze op de vrachtwagen bij zetten komt er een dode of blinde hoek bij namelijk achter de spiegel

 • DIRK VAN DESSEL

  Eindelijk een NUTTIG vak

 • VIVIANE bastenie

  De bedoelingen zijn goed,maar elke vrachtwagen bestuurder moet extra goed uitkijken als er kinderen in de nabijheid van hun voertuig bevinden ,zij zijn zoals zo vaak onberekeningbaar,een kind is een kind,in deze tijd van technologie moet het perfect mogelijk zijn om de dodehoeken te kunnen overzien .