Antwerpen haalt 1.200 ton huisvuil op na paasweekend

UNKNOWN

De dienst stadsreiniging van de stad Antwerpen heeft vandaag, tijdens een dubbele ophaaldag, 1.200 ton huisvuil opgehaald. Vandaag was de eerste keer dat de dienst, naast de gewone ophaalronde, ook het afval meenam dat maandag niet werd opgehaald omwille van een feestdag (paasmaandag). Ongeveer 88 huisvuilwagens en 274 personeelsleden werden ingezet om de dubbele klus te klaren. Dat meldt de stad vandaag in een persbericht.

Dubbele ophaalronde
De stad noemt de nieuwe regeling veel eenvoudiger en klantvriendelijker voor de burger. Vroeger moesten burgers hun afval immers een extra weekje bijhouden wanneer hun vaste ophaaldag samenviel met een feestdag. Dat leidde vaak tot vuile straten. Om daar komaf mee te maken, werd begin dit jaar beslist dat er daags na een feestdag een dubbele ophaalronde zou plaatsvinden. Vandaag was de eerste test van het nieuwe systeem.

Kaartje in bus
De nieuwe regeling werd de voorbije week gecommuniceerd via een kaartje in de brievenbus van de bewoners die dinsdag hun afval konden buitenzetten. "Die communicatie miste zijn effect niet want het merendeel van de bewoners bood het afval dinsdag correct aan", luidt het bij de stad. Wie zich niet aan de nieuwe regeling hield en zijn afval maandag toch buiten zette, kon zich verwachten aan een boete. In totaal werden maandag 127 vaststellingen gedaan voor het te vroeg aanbieden van huisvuil.

Nog deze week wordt het systeem geëvalueerd. De stad hoopt de regeling ook bij de volgende feestdagen te kunnen toepassen. (belga/ka)