Antwerpen experimenteert met 'vierkant groen': alle fietsers en voetgangers steken tegelijkertijd over

Benoit De Freine
Op het Antwerpse Eilandje is vandaag het aangekondigde experiment met een verkeersregeling met 'vierkant groen' van start gegaan op het kruispunt van de Londenstraat, Bordeauxstraat en Kattendijkdok-Oostkaai. Alle fietsers en voetgangers krijgen er tegelijkertijd groen licht terwijl het gemotoriseerd verkeer op dat moment moet wachten. Het systeem moet de veiligheid van zwakke weggebruikers verhogen.

Het 'vierkant groen' was een van de ideeën die werden geopperd om meer Antwerpse kruispunten conflictvrij te kunnen maken, na enkele dodelijke ongevallen met fietsers vorig najaar. Het systeem vermijdt contact tussen zwakke weggebruikers en gemotoriseerd verkeer en kan ook dodehoekongevallen voorkomen. Het zorgt er ook voor dat fietsers meteen twee takken van een kruispunten kunnen oversteken en op die manier minder voor het rode licht moeten staan.

Het eerste proefproject is van start gegaan op een kruispunt van de Londenstraat op het Eilandje, omdat daar dubbelrichtingfietspaden liggen die gebaat zijn bij een conflictvrije verkeerslichtenregeling. Er zullen nog kruispunten volgen, telkens met aangepaste signalisatie die de situatie aankondigt en met wachttijdsindicatie. De stad vraagt wel om aandachtig te zijn bij het oversteken, aangezien er uiteraard wel conflicten mogelijk zijn met andere zwakke weggebruikers. 

"Het introduceren en testen van 'vierkant groen' is één van de concrete maatregelen van het tienpuntenplan waarmee we de verkeersveiligheid en de mobiliteit in de stad Antwerpen verder versterken", zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Vandaag verplaatsen steeds meer mensen zich met de fiets, daarom zetten we specifiek in op een aantal maatregelen en ingrepen die de veiligheid van voetgangers en fietsers kunnen verbeteren."

Benoit De Freine58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  A'pen is de eerste gemeente/stad die écht iets doet voor de fietsers. Maar wedden dat sp.a/Groen kritiek zullen hebben. Politieke oppositie-spelletjes zitten in hun DNA.

 • ingrid grieten

  En hoeveel van die fietsers met dodelijke afloop reden door het rood? Laat politie iets meer controleren aan verkeerslichten voor roodrijdende fietsers plus voetgangers en je verdient miljoenen op maandbasis.

 • Zjeppe Fierens

  Wanneer je dan rijdt zoals Wouter van Besien, helpen zulke vierkant groene kruispunten geen zier!

 • carlos caballero

  Allen samen in alle richtingen, wie heeft voorrang?

 • Albert Hendrix

  Ik dacht dat dat al lang bestond in Antwerpen want daar gaan de fietsers en voetgangers op veel plaatsen allemaal tezamen over.Ik heb gisteren op het nieuws gezien dat ze allemaal tezamen overgingen ,maar heb je ook gezien hoeveel fietsers er in de verkeerde richting reden