Antwerpen bouwt op 15 jaar tijd 1,2 miljard euro historische schuld af en staat niet langer onder Vlaamse curatele

Photo News
Omdat de openstaande schulden van de stad Antwerpen gezakt zijn van 1,6 miljard euro in 2003 naar 522 miljoen euro eind 2017 en die tegen eind dit jaar zelfs naar net geen 400 miljoen euro verder zal dalen, hoeft de stad niet langer onder Vlaamse curatele te staan. Dat hebben Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) en het stadsbestuur maandag bekendgemaakt. De stedelijke begroting zal niet langer moeten worden goedgekeurd door een Vlaamse begeleidingscommissie.

Antwerpen torste decennialang een historische schuld, die er in 1995 toe leidde dat de stad onder curatele kwam te staan. "De stad gaf te veel uit, niet aan investeringen want die deed ze eigenlijk zelfs te weinig, maar wel aan personeel", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "In de jaren negentig werkten hier duizend mensen meer dan vandaag, voor minder inwoners. Bovendien ging het meestal om statutaire jobs, die dus langdurig en ook na het pensioen voor mokerslagen zorgden voor de stadskas. Onder mijn voorganger Patrick Janssens en schepen Luc Bungeneers is er een ommekeer ingezet en deze legislatuur hebben we voor een daling van 1.400 jobs gezorgd zonder dat er ontslagen zijn gevallen." De schuldgraad van de stad bedraagt nu nog 1.000 euro per inwoner en daalt eind 2018 naar 750 euro, flink onder het Vlaamse gemiddelde van 990 euro.

Zowel Vlaams minister Homans als het stadsbestuur wijzen erop dat het wegwerken van de historische schuld niet betekent dat Antwerpen zich nu rijk mag rekenen. Zo zullen er nieuwe leningen worden aangegaan voor investeringen en zal er tijdens de volgende legislatuur nog eens 400 miljoen euro moeten worden gevonden om de pensioenen en de responsabiliseringsbijdrage te kunnen blijven betalen.

"Intensieve zorgen"

"We zijn verhuisd naar de afdeling intensieve zorgen, zou je kunnen zeggen", stelt De Wever. "Maar dat geldt eigenlijk voor elke stad of gemeente en ook de komende legislaturen zal dat zo blijven. We zijn echter bij de beteren van de klas nu en hebben het tegenovergestelde gedaan van wat verschillende andere steden en gemeenten aan het doen zijn. Als het water de lokale besturen echt aan de lippen komt te staan, zullen wij zeker niet de eerste zijn die verdrinken." 

De Wever verwijst onder meer naar het Mechelen van burgemeester Bart Somers (Open Vld), dat volgens minister Homans eind 2017 met bijna 3.000 euro per inwoner de op één na hoogste schuld telde in Vlaanderen, na Koksijde. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Tuurlijk zegt die dat want de verkiezingen komen eraan en het hraaien gaat hem goed af. Politiekers zijn het probleem in dit land: te duur en te veel!

 • Chris Devlaeminck

  Sommigen hier lezen en interpreteren wat ze willen. Ik doe ook een poging. Bart zegt dat onder Patrick Janssens en schepen Luc Bungeneers er een ommekeer ingezet is geweest en dat ze tijdens zijn legislatuur dit hebben verder gezet. Respect voor Bart toe te geven dat ook Janssens daarin goed bezig was. En respect dat hij dit verder zet. Tweemaal respect dus van mijnentwege voor Bart.

 • jack vandenhende

  @emiel Clarijs , Janssens heeft pas in zijn laatste ambtstermijn jaar de ommekeer willen inzetten en is daarbij geholpen door Bungeneers . Het grote werk is door huidige bestuur verricht . Ge moet ook eens de waarheid durven zeggen , in de plaats van alles onnozel af te breken wat niet aan links hangt .

 • jammy cappon

  De parking heeft betaald, Antwerpen profiteert zoals steeds.

 • emiel Clarijs

  Dank zij de inzet van Patrick Janssens en schepen Luc Bungeneers , de wever gaat hier met de pluimen lopen van anderen die deze operatie gestart zijn.