Antwerpen betaalt 45.000 euro gerechtskosten terug van verjagers Sinksenfoor

De stad Antwerpen betaalt de gerechtskosten terug van de zes klagers van de Sinksenfoor. Het gaat om 45.000 euro, schrijft onder meer Het Laatste Nieuws. Begin vorige week bereikten de stad en de klagers een akkoord. Daarin staat dat de foor nog maximaal twee jaar op de Gedempte Zuiderdokken mag blijven. De rest van het akkoord werd door het schepencollege niet bekendgemaakt.

Donderdag lekte het document toch uit. Daaruit blijkt dat de stad de gerechtskosten van de klagers op zich neemt. Daarnaast mogen zij ook zelf bepalen waar de attracties en toekomstige evenementen komen op de Gedempte Zuiderdokken.

Zo wordt het spookkasteel, dat voor de deur van een van de klagers stond, verplaatst naar een andere plek. Cirque du Soleil en de Bollekesfeesten mogen in de huidige vorm niet meer doorgaan op het plein. Het akkoord leidt tot een politieke rel in de stad. Sp.a beschuldigt het stadsbestuur van flagrante leugens en van klassenjustitie. De klagers en hun advocate ontkennen met klem dat zij financiële toezeggingen hebben gekregen. Maar schepen Claude Marinower (Open Vld) spreekt hen tegen.

"Geen schadevergoeding"
N-VA-schepen Rob Van de Velde benadrukte in De Ochtend op Radio 1 dat de 45.000 euro die het Antwerpse stadsbestuur betaalt, geen schadevergoeding is. Hij spreekt integendeel van een rechtsplegingsvergoeding, die "de normale afwikkeling van rechtszaken is, in dit geval zelfs meerdere, zeer langdurige zaken". Bij het afsluiten van een overeenkomst bij het einde van een rechtszaak, zoals het akkoord dat de stad vorige week met de klagers sloot, komen alle elementen op tafel, legde Van de Velde uit. De bewuste vergoeding maakt integraal deel uit van het akkoord en kwam tot stand na het werk van de advocaten. Het is in ieder geval geen "toegift", aldus Van de Velde.

Eigen belang
De actiegroep OpenZuidOpen, die deze week een ingebrekestelling bezorgde aan de stad Antwerpen en de zes omwonenden van de Gedempte Zuiderdokken waarmee de stad een akkoord sloot rond de Sinksenfoor, reageert verbolgen. Volgens OpenZuidOpen blijkt daaruit immers dat de omwonenden "opteren voor eigen belang en de belangen van de buurt volledig uit het oog verliezen".

150.000 euro
"Het lijkt erop dat de zes bewoners de bestemming van het plein hebben verkocht, waardoor bebouwing en verder organiseren van festiviteiten op de Gedempte Zuiderdokken mogelijk worden", zegt Francis Gruwez van OpenZuidOpen op basis van de uitgelekte inhoud van het akkoord. In een reactie op de heisa zegt meester Griet Cnudde, advocaat van de zes omwonenden, dan weer dat het akkoord berust op "verregaande toegevingen van de cliënten en een constructieve attitude van de stad". Cnudde stelt dat haar cliënten zelfs ruim 150.000 euro hadden kunnen vragen als vergoeding voor gerechtskosten en erelonen, maar daar slechts een deel van hebben opgeëist.

Archieffoto Sinksenfoor
BELGA Archieffoto Sinksenfoor