Antibiotica werken niet tegen coronavirus: “Ga zelf geen geneesmiddelen innemen”

Viroloog Steven De Gucht.
BELGA Viroloog Steven De Gucht.
Antibiotica werken niet tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft de FOD Volksgezondheid benadrukt tijdens de dagelijkse briefing over de uitbraak van Covid-19 in ons land. “Antibiotica hebben geen zin in de behandeling van een virale infectie”, klinkt het duidelijk.

Volgens viroloog Steven Van Gucht komen er bij de FOD heel wat vragen binnen over de behandeling van het virus en wat mensen mogen nemen als ze ziek thuis zitten.

Werkzaamheid

“We willen benadrukken dat er op dit moment geen enkel geneesmiddel is met een bewezen werkzaamheid tegen het coronavirus”, zegt hij. “Er worden momenteel verscheidene geneesmiddelen uitgetest in ziekenhuizen, maar dat is in het kader van klinische studies. De echte geneeskrachtige werking daarvan moet nog bewezen worden.”

Hij waarschuwt dan ook om zelf niet te gaan experimenteren: “Het heeft geen zin om dat soort producten te gaan zoeken op het internet of zelf te gaan innemen”, zegt hij.

Antibiotica werken sowieso níét tegen een virale infectie, zo klinkt het. Iets wat bevestigd wordt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Antibiotica zijn immers alleen nuttig in de strijd tegen ernstige infecties die veroorzaakt worden door bacteriën. Het coronavirus zit daarmee in dezelfde categorie als de meeste winterkwalen, zoals griep en keelontstekingen. Die laatste ziekten kunnen ook door bacteriën veroorzaakt worden, maar zijn meestal het gevolg van een virus.

Voedingssupplementen werken ook niet

Ook voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, helpen niet tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Voedselagentschap nog.

Volgens de NVWA verschijnt op internet en sociale media veel over het coronavirus en wat ertegen zou helpen. “Vaak gaat het over ingrediënten die een rol spelen bij een goede werking van het immuunsysteem, zoals vitamine C en D of andere ‘weerstandsverhogende’ ingrediënten in supplementen”, schrijft de voedselwaakhond.

Maar van het nemen van meer vitamines “krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen”, waarschuwt de NVWA. Wat wel werkt voor een zo goed mogelijke weerstand is gezond eten, goed slapen en bewegen.

Lees ook: De piek is nog niet bereikt, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn: 6 vragen aan viroloog Steven Van Gucht (+)

Bekijk ook: Viroloog Van Gucht: “Piek komt pas begin april”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
getty