Anonieme prepaid-kaarten afschaffen is "schieten met kanon op een mug"

Staatssecretaris Bart Tommelein.
BELGA Staatssecretaris Bart Tommelein.
Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) is niet gewonnen voor het idee van zijn coalitiepartner en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om anonieme prepaid-kaarten af te schaffen. "Dat is niet meer proportioneel." Tommelein wil ook dat er meer wordt gecontroleerd op zwartwerk bij overheidsopdrachten. Dat verklaarde hij in De Zevende Dag op Eén.

Bij overheidsopdrachten wordt in principe altijd de goedkoopste kandidaat geselecteerd. Volgens Tommelein werd nu echter de afspraak gemaakt dat er ook meer naar kwaliteit zal worden gekeken. "We moeten beter controleren op zwartwerk. Als we altijd de goedkoopste offerte nemen, is het onze taak om te controleren of die lage prijzen niet te maken hebben met sociale dumping en oneerlijke concurrentie van buitenlandse werknemers", zei hij zondag. "Ik zal met de eerste minister afspraken maken om ervoor te zorgen dat we dat beter controleren en dat fraude in de bouwsector niet meer kan."

De staatssecretaris, eveneens bevoegd voor Privacy, liet in De Zevende Dag ook weten dat de vraag naar minder anonimiteit bij prepaid betaalmethodes voor gsm wat hem betreft niet mag leiden tot de afschaffing van de prepaid-kaarten.

"Ik begrijp dat minister van Justitie Koen Geens alle misdadigers wil oppakken, en dat hij die beter kan pakken als er geen anonieme prepaid-kaarten meer zijn. Maar daar is het niet meer proportioneel, 40 procent van de mensen gebruikt zo'n kaart. Een aantal mensen gebruikt die kaarten uit budgettaire overwegingen", zei Tommelein. De staatssecretaris had het over "schieten met een kanon op een mug".

Tommelein ging ook in op de rechtzaak tegen Facebook. "Ik vind dat een goed medium. Maar ik vind wel dat ook Facebook zich aan de regels moet houden."

Geens: "Niet de bedoeling om prepaid af te schaffen"
Het is geenszins de bedoeling om prepaid SIM-kaarten af te schaffen, maar enkel om na te denken over de anonimiteit van die kaarten. Dat is te horen bij het kabinet van Justitieminister Koen Geens in reactie op de berichtgeving rond zijn voorstel en de interviews van Bart Tommelein en Alexander De Croo ."Men zal niemand zijn gegevens controleren waarvan geen vermoeden van crimineel gedrag bestaat. Net zoals dat gaat voor mensen met een abonnement", is te horen.