Anonieme brief beschuldigt NMBS-top van vriendjespolitiek

Een anonieme brief beschuldigt de NMBS-bazen van vriendjespolitiek met experts-consultants die met alle macht onder de arm werden genomen. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag. De brief werd verstuurd naar procureur des Konings van Brussel en François Bellot (MR), de voorzitter van de bijzondere commissie spoorveiligheid. De NMBS-Holding verdedigt zich tegen elke vorm van slecht beheer.
 
Het document van een tiental pagina's maakt gewag van budgetten die afgeleid werden naar uitgaven voor nutteloze projecten zoals de vermenigvuldiging van filialen, vermomde consultancy-opdrachten, de inzet van adviseurs zonder ervaring of de invoering van nieuwe boekhoudsoftware SAP.
 
"Het finale resultaat van al die nutteloze projecten is de treinramp van 15 februari 2010. Als de situatie bij het spoor onveranderd blijft, zal de zwarte lijst van rampen voortgaan", besluit de anonieme brief.
De vakbonden ondersteunen gedeeltelijk de onthullingen, maar zeggen dat er ook onwaarheden en fouten in staan, schrijft La Libre Belgique. (belga/adv)