Anoniem bellen blijft kinderspel: zelfs met pas James Bond koop je simkaart

Aan een verkoopstandje in Brussel kopen we met een valse pas in vijf minuten een simkaart.
Photonews Aan een verkoopstandje in Brussel kopen we met een valse pas in vijf minuten een simkaart.
De wet die ervoor moet zorgen dat terroristen en andere criminelen niet langer anoniem simkaarten kunnen kopen, is zo lek als een zeef. Uit onderzoek van uw krant blijkt dat bepaalde providers zelfs een kopie van het paspoort van een overleden Belg accepteren als ‘identificatie’. "Als Lycamobile het probleem niet snel oplost, moet telecomregulator BIPT doortastend optreden", aldus minister De Croo.

Een van internet geplukte afbeelding van het paspoort van een in Thailand overleden landgenoot en 5 euro. Die twee zaken volstaan om een werkende simkaart te bemachtigen. We stapten een winkel vlak bij het Brusselse Zuidstation binnen en wandelden vijf minuten later buiten met een telefoonnummer van Lycamobile dat op geen énkele manier aan ons gelinkt kan worden.

Toezichthouder BIPT tikte Lycamobile in het verleden al op de vingers, omdat het laks omsprong met de antiterreurmaatregel rond de identificatie van gsm-nummers. "De Britse telecomoperator liet eerst zelfs toe dat gebruikers zélf via internet een identiteitsbewijs koppelden aan een simkaart", vertellen politiebronnen. "In maart is die mogelijkheid afgeschaft, toen duidelijk werd dat het criminele milieu er misbruik van maakte. Sindsdien kan de registratie van een simkaart enkel nog verlopen via de verkopers." 

James Bond

Maar ook daarbij blijft het dus mislopen, zo blijkt uit onze test. Want noch de verkopers, noch - Lycamobile voert enige controle uit. Het gevolg laat zich raden. Speurders van de federale politie werden de afgelopen weken in verscheidene telefonie-onderzoeken geconfronteerd met frauduleuze identiteitsbewijzen van Belgische Lycamobile-nummers. "Zelfs een paspoort van ‘James Bond’ passeerde langs de verkoper én langs het moederbedrijf. Niemand hield die gebruiker tegen. Moet er nu echt éérst een terreurdaad gepland worden met een dergelijk telefoonnummer voor men de providers dwingt de regels te respecteren?"

Lycamobile schuift de schuld in de schoenen van de verkopers. "Als bedrijf voldoen we aan alle in België voorgeschreven normen", klinkt het. "Als provider doen we er alles aan om ons verificatieproces te optimaliseren, maar de identiteitscontrole in onze verkooppunten is de volledige verantwoordelijkheid van onze verdelers. Daarover zijn duidelijke contractuele afspraken gemaakt en zodra een overtreding bij een bepaald verkooppunt wordt gesignaleerd, wordt dat onderzocht. Als blijkt dat er fouten gebeurd zijn, worden altijd maatregelen genomen tegen de betrokken verkoper."

"Doortastend optreden"

Minister voor Telecom Alexander De Croo (Open Vld) vindt het niet kunnen dat de Britse operator Lycamobile het nog altijd mogelijk maakt dat iemand anoniem een simkaart koopt in ons land. "Als Lycamobile het probleem niet snel oplost, moet telecomregulator BIPT doortastend optreden", zei De Croo vanmorgen in De Ochtend (Radio 1).

"Dit is onaanvaardbaar", zegt minister De Croo. "We willen niet dat er simkaarten in circulatie gebracht worden die gebruikt worden in criminele milieus." De minister benadrukt dat andere operatoren zich wel naar de wet schikken.

Het is aan het BIPT om op te treden en eventueel sancties te nemen. Zelf vindt de minister dat er voor een operator die zich niet naar de wet schikt "geen plaats is op de Belgische markt".

Hoe komt het dat Lycamobile en andere operatoren zo laks kan zijn en hoe reageert de politie op dit onderzoek? Lees het in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
53 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Vaelen

  haal die simkaarten dan uit de handel en stuur ze alleen via de post op naar klanten die een abonnement nemen. simpel toch?

 • Erik Desloover

  prachtige wet !!!

 • Gino Denil

  Heeft iedere verkoper van simkaarten dan toegang tot het bevolkingsregister om de nodige controles uit te voeren?

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Sinds het allereerste begin heb ik mijn gsm's via (destijds Belgacom) Proximus. Als je kaart verloren is of gestolen kan je direct de kaart laten blokkeren (ook bij de andere grote providers). Ik heb geen probleem. Dat het nummer zichtbaar is, ik heb niets te verbergen!

 • Mozes Abraham

  Koop een SIM-kaart in het buitenland : roamingkosten zijn niet langer van toepassingen. Uiteraard zijn deze online te bestellen. Have a nice day.