Annick De Ridder: "N-VA zal met confederalisme antwoorden op Waalse as PTB-PS in 2019"

Annick De Ridder.
N-VA Annick De Ridder.
"Als er zich in 2019 in Wallonië een as aandient van PTB (PVDA) en PS, zal de N-VA slecht één antwoord hebben: het confederalisme". Dat kondigde Vlaams parlementslid Annick De Ridder vandaag aan in een debat op De Zevende Dag (Eén) over de afgelopen lokale verkiezingen. Daar was ook veel scepticisme te horen over de bocht van N-VA-voorzitter Bart De Wever, waarbij hij de deur openzette voor de deelname van Groen in het Antwerps stadsbestuur.

Als 'testcase' voor de goede wil van de N-VA legt Groen morgen twee symbooldossiers, over een autoluwe binnenstad en over sociale woningen, op tafel in de gemeenteraad. Maar De Ridder vond dit maar theater. De gemeenteraad is in lopende zaken en dan beslis je niet over dergelijke zware dossiers, vond ze. Filip Watteeuw, Gents kandidaat-burgemeester voor Groen, meende dat de echte test voor de geloofwaardigheid van het aanbod van De Wever is dat hij stopt met polariseren.

“Verstandige beslissing”

Bart Somers (Open Vld) vond de beslissing van Bart De Wever een "verstandige beslissing". Hij beseft dat het discours van polariseren op grenzen stoot en dat hiermee 'het koekoeksei Vlaams Belang' te groot wordt.
Volgens Genks CD&V-burgemeester Wim Dries moet de toekomst uitwijzen of de bocht een strategische keuze is of dat De Wever echt naar verzoening streeft. "Als men naar Genk kijkt, ziet men tweespalt in de partij, waarbij mensen met fatsoen aan de kant geschoven worden", zei hij. De N-VA-lijst in Genk werd getrokken door staatssecretaris Zuhal Demir.

“Vleesgeworden politieke macht”

Zijn sp.a-collega uit Vilvoorde, Hans Bonte, noemde De Wever de “vleesgeworden politieke macht” en was ervan overtuigd dat het hem enkel om te doen was om zo snel mogelijk een meerderheid te vormen, en daarvoor heeft hij nog een partij nodig.

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft zijn N-VA-collega een januskop, een persoon met twee gezichten. "Hij werkt in een aantal gemeenten reeds goed samen met Groen, en voor de tweede ronde van de Antwerpse onderhandelingen nodigt hij wel Groen uit, maar niet langer Vlaams Belang", stelde Van Grieken vast.

Bekijk ook: Zo verliep verkiezingsdag in ‘war room’ De Wever
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  vanaeken jokke, laten we aannemen dat de Nationale Bank van België over de juiste cijfers beschikt, of niet? De vorige regering regeerde trouwens op 2 maanden na, 3 jaar. De regering Leterme II liet volgens u dus dan geen putten of facturen na? De huidige regering alvast wel. Doorschuiven deden toch alleen de sossen? Haalt u uw cijfers uit uw linker- of rechterduim of toch de N(V)-Blabla sprookjeskrant?

 • Gerry Cle

  Homans gewogen en te licht bevonden, nu mag Annick De Ridder proberen. De dreiging met confederalisme is zo ongeloofwaardig dat het lachwekkend wordt. NVA is al jaren bezig met het inpalmen van Waalse zieltjes. Alsof NVA VOOR de verkiezingen zou durven opkomen met een confederaal programma.

 • Johan Emmers

  Daar zijn ze weer met hun confederalisme ! Tot na de verkiezingen, dan zijn ze hun beloftes vergeten en gaan ze weer verder met het uitvinden van nieuwe boetes en belastingen voor de werkende mens.

 • Marc Baeyens

  Zonder N-VA (enkel met de trado's) was Vlaanderen opnieuw een vogel voor de (Franstalige) kat geweest. Een land met 2 divergente democratieën, culturen, politieke overtuigingen kan nooit met één federale regering goed bestuurd worden. Tenzij ze mekaar volop respecteren of één van de 2 zich onderdanig opstelt. / Met de nationalisten heeft Vlaanderen een kans zich democratisch te ontvoogden.

 • dominique castelein

  het merendeel van de posters kent niks van politiek,rood gekleurd,kwaad omdat rood overal buiten bij het afval wordt gezet waar hun plaats is trouwens en wat A De Ridder betreft vind ik het laag bij de grond dat men haar dergelijke platitudes verwijt ,martens kende alle hotels aan het Luxemburg plein in Brusssel en gwendolinneke was de clubmatras van kareltje,publiek geheim,