Annick De Ridder krijgt tweede plaats op Antwerpse N-VA-lijst

Vlnr: Ludo Van Campenhout, Nabilla Ait Daoud, N-VA-partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever, Annick De Ridder en Koen Kennis.
BELGA Vlnr: Ludo Van Campenhout, Nabilla Ait Daoud, N-VA-partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever, Annick De Ridder en Koen Kennis.
N-VA Antwerpen heeft vanmorgen haar lijst voorgesteld in de Handelsbeurs. Op nummer twee, na lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever, komt Annick De Ridder. Op drie komt verrassend Nabilla Ait Daoud, huidig schepen van Jeugd. Koen Kennis, schepen van Mobiliteit, staat op plaats vier.

OCMW-voorzitter, schepen voor Sociale Zaken en lokaal N-VA-voorzitter Fons Duchateau staat op de vijfde plaats. Lijstduwer wordt Vlaams minister Liesbeth Homans, schepen van Sport Ludo Van Campenhout krijgt de voorlaatste plaats.

De Antwerpse N-VA pakt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober dus niet uit met een 'wit konijn' in de top vijf van de lijst, maar kiest volop voor ervaring. Met twee vrouwen in de top drie kiest N-VA in Antwerpen volgens De Wever bewust voor een "vervrouwelijking".

De belangrijkste plaatsen naast die van lijsttrekker worden ingevuld door vrouwen", zegt De Wever. "Dat vinden we symbolisch erg belangrijk. Momenteel hebben we, na het vertrek van Liesbeth Homans naar de Vlaamse regering, maar één vrouwelijke schepen op zes. Dat is niet meer van deze tijd, we moeten een quantumsprong voorwaarts maken op dat vlak."

'Momenteel hebben we, na het vertrek van Liesbeth Homans naar de Vlaamse regering, maar één vrouwelijke schepen op zes. Dat is niet meer van deze tijd'

Bart De Wever

"Geen devaluatie voor de mannen"

Van een devaluatie voor de mannelijke schepenen Kennis en Duchateau wil De Wever echter niet spreken. "Als het van mij afhangt, blijft Koen ook gewoon eerste schepen", stelt hij. 

Schepen van Sport en Diamant Ludo Van Campenhout neemt de plaats net boven Homans in als een soort co-lijstduwer, schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde had al eerder aangegeven te zullen stoppen met politiek en opnieuw in het bedrijfsleven te zullen stappen.

De N-VA stelde vandaag haar lijst voor: vlnr. tweede lijstduwer Ludo Van Campenhout, Koen Kennis (4de plaats), Annick De Ridder (2de plaats), lijsttrekker Bart De Wever, lijstduwer Liesbeth Homans, Nabilla Ait Daoud (3de plaats), Fons Duchateau (5de plaats) en Rob Van de Velde, die geen kandidaat meer is.
BELGA De N-VA stelde vandaag haar lijst voor: vlnr. tweede lijstduwer Ludo Van Campenhout, Koen Kennis (4de plaats), Annick De Ridder (2de plaats), lijsttrekker Bart De Wever, lijstduwer Liesbeth Homans, Nabilla Ait Daoud (3de plaats), Fons Duchateau (5de plaats) en Rob Van de Velde, die geen kandidaat meer is.

Wie is Annick De Ridder?

De Ridder zetelde tussen 2007 en 2011 al eens in de Antwerpse gemeenteraad, toen nog voor Open Vld, waarvoor ze sinds 2004 ook al Vlaams parlementslid was. In 2013 maakte ze de overstap naar de N-VA, sinds 2014 zit ze voor de partij in het Vlaams parlement en is ze fractieleider in de Senaat.

"Zij heeft ondanks haar jonge leeftijd al veel ervaring op nationaal vlak én in de gemeenteraad en dat willen we nu uiteraard valoriseren op de stadslijst", zegt De Wever. De Ridder blijft voorlopig op de vlakte over haar persoonlijke ambities in Antwerpen. "De huidige ploeg levert schitterend werk en ik ben blij dat ik daar nu ook deel van mag uitmaken", zegt ze. "Ik ga me de komende maanden volop mee in de campagne smijten en dan zien we wel waar we uitkomen." De Ridder blijft in ieder geval voorlopig zetelen in het parlement.

BELGA

"Liefst verder met CD&V en Open Vld"

N-VA vormt samen met CD&V en Open Vld momenteel de meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 2012 behaalde de partij 23 van de 55 zetels. De voorbije maanden waren er geruchten dat N-VA in Antwerpen werk maakte van een 'wit konijn', een volledig nieuwe naam op een toppositie. "Ik weet niet waar men dat haalde: deze ploeg heeft het uitstekend gedaan, waarom zou je de spelers dan vervangen door nieuwe?", stelt De Wever. "Antwerpen doet het zeer, zeer goed. We zijn het economische hart van deze regio en van dit land en zijn ook opnieuw het politieke hart van deze regio, daar heeft dit bestuur voor gezorgd."

De Wever herhaalde dinsdag ook dat hij het liefst met de huidige coalitie met CD&V en Open Vld zou doorgaan na de verkiezingen. 

'Antwerpen doet het zeer, zeer goed. We zijn het economische hart van deze regio en van dit land en zijn ook opnieuw het politieke hart van deze regio, daar heeft dit bestuur voor gezorgd'

Bart De Wever
Voorzitter Bart De Wever en Annick De Ridder (archieffoto 2014).
photo_news Voorzitter Bart De Wever en Annick De Ridder (archieffoto 2014).57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Bart pas op uw geiten ....

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Homans stond er maar beteuterd bij ? Van Kampenhout weet van geen hout pijlen maken ! De goeroe schiet in eigen voet want Anick stopt niet tot ze aan de macht is. Bart pas op uw geien.

 • Karel Mareks

  De Wever op één de Ridder op twee. Blijkbaar is het criterium: arrogantie,liegen grofheid en platvloersheid of speelt hier iets anders?. Spijtig voor Van Campenhout en Homans maar de keizer van de cola zero duldt blijkbaar geen alcohol gebruik. BDW de enige mens op aarde met alle kennis en vrij van menselijke tekortkomingen. Wie gelooft dit nog?

 • Ludo Van Dyck

  Exit Van Campenhout en Homans. Teveel gepintelierd...

 • emiel Clarijs

  Vriend Ludo op weg naar de uitgang, en vriendin en postjes pakster Annick op de tweede plaats goe bezig de Keizer van Antwerpen