Animal Rights voert actie tegen dierproeven door wetenschappers van de KU Leuven

 Animal Rights voert actie tegen dierproeven aan de KU Leuven.
BELGAONTHESPOT Animal Rights voert actie tegen dierproeven aan de KU Leuven.
Op initiatief van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights hebben deze middag een vijftigtal personen meer dan een uur lang actie gevoerd aan het rectoraat van de KU Leuven in de Naamsestraat tegen het gebruik van dieren om wetenschappelijke proeven uit te voeren. De actievoerders toonden borden met foto's van dieren en de slogan "Vervang dierproeven".

"We viseren de KU Leuven omdat deze het grootste proefdierenlaboratorium huisvest in de Benelux. Volgens onze informatie gebruiken Leuvense onderzoekers op jaarbasis meer dan 100.000 dieren in het kader van wetenschappelijke proeven. Eén op de drie van deze dieren lijdt hierbij, wat voor ons onaanvaardbaar is", aldus woordvoerster Jen Hochmutch, bij Animal Rights coördinator van de campagne 'Vervang dierproeven'. 

Animal Rights vestigde vandaag speciaal de aandacht op het feit dat wetenschappers van de KU Leuven en UCL het Europees verbod op het uitvoeren van dierproeven op wilde dieren omzeilen door deze proeven in Kenia te doen. De proeven worden er met overheidssteun in een primatentestcentrum in Naïrobi uitgevoerd op in het wild gevangen bavianen. Volgens Animal Rights gaat het om gruwelijke experimenten.

"Wij eisen de onmiddellijke stopzetting van al deze dierproeven en de vervanging ervan door moderne dierproefvrije technieken. Dierproeven leveren sowieso vertekende resultaten op als men die op mensen wil gaan toepassen. Veel beter is in het lab experimenten te gaan uitvoeren op menselijk weefsel", aldus Hochmuth.

Reactie KU Leuven

In een reactie laat professor Jef Arnout, beheerder van de Groep Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven, weten dat de universiteit al in 2016 gestopt is met de gecontesteerde dierproeven op bavianen. “Nadat ons land de Europese richtlijn goedkeurde, hebben wij beslist dat dergelijke onderzoeken in het buitenland, waarbij wetenschappers van de KU Leuven betrokken waren, voortaan vooraf door onze Lokale Ethische Commissie beoordeeld zouden worden. Op hun advies heeft de academische raad van de KU Leuven indertijd beslist te stoppen met het Keniaans project. Deze proeven kunnen enkel heropgestart worden als het instituut in dat land zorgt voor degelijke huisvesting van de dieren en een goed kweekprogramma opzet. Dat laatste is nog niet het geval”, aldus Arnout.

Op dit ogenblik is het nog steeds nodig om bepaalde testen uit te voeren op levende, volledige organismen.

Jef Arnout, KU Leuven

Ten aanzien van de eis van Animal Rights om volledig te stoppen met dierproeven en over te schakelen op alternatieven, laat Arnout weten dat er op dat vlak al grote inspanningen geleverd worden en vooruitgang wordt geboekt. Hij verwijst naar het zogenaamde ‘body on a chip’ waarbij via stamcellen bijvoorbeeld levercellen gekweekt worden om er toxicologische studies op uit te voeren. “Wij begrijpen volkomen de groeiende gevoeligheid bij de publieke opinie over het gebruik van proefdieren voor wetenschappelijke experimenten, maar op dit ogenblik is het nog steeds nodig om bepaalde testen uit te voeren op levende, volledige organismen”, aldus Arnout.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido vermeyen

    Die krijgen mijn steun voor 100%...er zijn nog idealen, waar men kan voor vechten. Dieren zijn medebewoners van deze aardkloot...

  • Jean De Grande

    Waarom stellen ze zich niet zelf kandidaat voor deelname aan die proeven? Zo blijven "hun vriendjes" in leven EN de levensreddende wetenschap maakt vorderingen. Win-win situatie.

  • ROBERT GERTS

    Ik sluit mij hier bij aan! Ik ken veel volk dat werkt als kuispersoneel voor het gehele KU.Leuven. Ik ken al 2 vrouwen en 1 man, die het niet langer konden aanzien, en mutatie of zelfs ontslag namen. Het grootste testgedeelte bevind zich in de Minderbroeder straat te Leuven. Maar ach, daar op dieren, en 2 km verder, in Gasthuisberg, test men op mensen! Terminaal? OK! Mogen we dit inspuiten, want wij testen nieuwe medicatue uit! En men denkt dat het er erg aan toe was in Antwerpen? GHB = x10 !!