Animal Rights klaagt varkensboer aan na VTM-uitzending

Bart Vergote en Cathérine Moerkerke.
Bart Huysentruyt Bart Vergote en Cathérine Moerkerke.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights klaagt de Zedelgemse varkensboer Bart Vergote aan na de uitzending van het VTM-programma 'Cathérine'. Dat meldt de organisatie vanavond. De varkensboer weerlegt de kritiek en spreekt van "een heksenjacht".

Volgens Animal Rights zijn er wetsinbreuken te zien in de fokkerij van Vergote, ook woordvoerder van het Algemeen Boerensyndicaat.

Couperen van biggenstaartjes

De aflevering opent met beelden waarop te zien is hoe varkensboer Vergote reporter Cathérine Moerkerke toelaat om biggen te vaccineren. Dat op zich is volgens Animal Rights al een misdrijf omdat het moet gebeuren door een dierenarts. Korte tijd later is ook te zien hoe biggenstaartjes worden afgesneden. "Boer Vergote gaat over tot het routinematig couperen van biggenstaartjes als preventieve maatregel tegen staartbijten. 

In het koninklijk besluit van 15 mei 2003 betreffende de bescherming van varkens in varkenshouderijen is vastgelegd dat couperen niet routinematig mag gebeuren, maar enkel en alleen wanneer al kwetsuren zijn vastgesteld die wijzen op staartbijten", aldus Animal Rights. "Het verbod op routinematig couperen is er niet voor niets gekomen. Onderzoek toont aan dat het een pijnlijke ingreep betreft die geen echte oplossing biedt." 

"Nu of nooit voor Weyts en zijn inspectiedienst"

Volgens Animal Rights geldt er in België daarrond een gedoogbeleid, maar de dierenrechtenorganisatie wil nu ook een handhavingsbeleid. Bij het begin van het nieuwe jaar kondigde bevoegd minister Ben Weyts aan dat 2018 een keerpunt wordt in de strijd voor meer dierenwelzijn. Voortaan zal in Vlaanderen streng opgetreden worden tegen dierenwelzijnsinbreuken. 

Animal Rights heeft haar raadsman Anthony Godfroid verzocht om bij de inspectiedienst Dierenwelzijn een klacht in te dienen tegen varkensboer Vergote na de door VTM gefilmde inbreuken. "Het is nu of nooit voor minister Weyts en zijn inspectiedienst om de dierenwelzijnswetten daadkrachtig te handhaven", aldus voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights.

"Dit lijkt een heksenjacht. Het ergste is dat Animal Rights de confrontatie niet wil aangaan, noch overleg wil plegen. Ze willen geen positieve evolutie in de veehouderij, wel een directe stopzetting"

Bart Vergote

Wettelijk attest

Bart Vergote weerlegt de klachten. "Cathérine Moerkerke heeft inderdaad een zevental biggen gevaccineerd. Maar daar gingen een uitvoerige uitleg en een handleiding aan vooraf. We wilden haar op die manier doen inleven in de landbouwerstiel."

"Voor het couperen heb ik een wettelijk attest van de dierenarts. Zo vermijden we erger, want door staartbijten kunnen biggen kreupel worden en dan zitten we nog met een groter probleem. Dit is dus louter preventief. Andere chirurgische ingrepen, zoals tanden slijpen of castreren, doen we niet. De diensten van Dierenwelzijn mogen gerust komen, want ook ik wil weten of alles correct verloopt. Ik neem dierenwelzijn heel hoog in het vaandel", aldus Vergote. 

"Dit lijkt een heksenjacht. Het ergste is dat Animal Rights de confrontatie niet wil aangaan, noch overleg wil plegen. We werken goed samen met andere dierenrechtenorganisaties, zelfs Europese, en daardoor zijn er al verschillende goede maatregelen uit de bus gekomen en gerealiseerd. Maar Animal Rights wil niet wijken. Ze willen geen positieve evolutie in de veehouderij, wel een directe stopzetting."
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  Het probleem is dat Animal Right extremisten zijn, hun onderliggend doel is niet echt opkomen voor dierenrechten;

 • Zjeppe Fierens

  En nu schiet animal rights (twee personen dus) zich in de voet! Iedereen is tegen dierenmishandeling maar dit zijn pesterijen! Trouwens, zijn er al pv's uitgeschreven voor de inbraak tijdens de vorige uitzending?

 • annie laureys

  in welke maatschappij leven wij ?

 • Mohamed Kabbal

  We leven in een afrekenmaatschappij. Ik vind dat je eerst pv moet laten opstellen door een arm der wet en de man zou zich dat moeten verantwoorden en verdedigen voor de rechtbank.

 • Floris Nijs

  Die zoeken overal spijkers op laag water. Beste boer trek er u niets van aan.