Ga naar de mobiele website
^ Top

Angela Merkel geniet stiekem van Belgische frietjes

Angela Merkel muisde er vandaag tijdens een vermoeiende EU-top in Brussel even tussenuit om een frietje te gaan steken in een Brussels frietkraam.

Samen met haar bewakingsagenten verliet Merkel het gebouw van de Europese Raad en begaf ze zich te voet naar de beroemde frituur Maison Antoine, net om de hoek.  

Het mag al wat pikanter voor de Duitse bondskanselier, die een friet met andalouse bestelde.  

Merkel en andere Europese leiders hoopten vandaag een overeenkomst te bereiken om Groot-Brittannië in de Europese Unie te kunnen houden tijdens een bijeenkomst die door EU-ambtenaren "English breakfast" werd gedoopt. De onderhandelingen bleven echter aanslepen: niet alleen het ontbijt, maar ook de brunch en de lunch werden gecanceld.

Om 20 uur stond er een diner gepland, maar Merkel, die scheurde van de honger, kon duidelijk niet aan de verleiding van onze Belgische frietjes weerstaan.

Referendum

Rond 22.30 uur zijn Groot-Brittannië en de andere 27 landen van de Europese Unie het dan toch eens geworden over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een vertrek van Groot-Brittannië, Brexit genaamd, worden voorkomen.

Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die via Twitter het nieuws naar buiten bracht. "Akkoord over UkinEU. Drama is voorbij!''

Het akkoord betekent dat de Britse premier David Cameron campagne gaat voeren vóór een lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie als de Britten hierover gaan stemmen bij een referendum. Mogelijk gebeurt dat al in juni.

Cameron wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.
Diplomaten en juristen waren vrijdag de hele dag in de weer in om de details uit werken. Ondertussen hadden tal van leiders een- op eengesprekken om nader tot elkaar te komen en onenigheden uit de weg te ruimen. Dat duurde veel langer dan aangekondigd, maar in de loop van de dag sijpelden steeds meer optimistische signalen door uit de onderhandelingen.

De 28 regeringsleiders en staatshoofden gingen uiteindelijk pas om 21.40 uur aan tafel, terwijl er oorspronkelijk rond 11.00 uur een 'Engels ontbijt' gepland stond.Meld een bug