Andere oud-directeur Brusselse vzw Gial verdiende nóg meer en kreeg 7 jaar lang 1.250 euro per dag

Photo News
Jean-Marc Goeders, die van 2008 tot 2015 directeur-generaal was van de Brusselse vzw Gial, kreeg in die periode als zelfstandige een vergoeding van 1.250 euro per gewerkte dag. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF.

Goeders kreeg daarmee nog een groter bedrag dan de eerder al in opspraak gekomen Michel Leroy. Die verdiende als directeur van de dienst ontwikkeling 18 jaar lang zowat 1.000 euro per dag. Zijn vergoeding leidde tot verontwaardiging over de werking van de vzw Gial, die de informatica bij de stad Brussel beheert. Het contract met Leroy werd intussen stopgezet. 

Minister van Sociale Zaken, Maggie De Block (Open Vld), en staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude, Philippe De Backer (Open Vld), hebben naar aanleiding van de onthullingen de RSZ gevraagd een onderzoek te starten naar mogelijke schijnzelfstandigheid bij de Brusselse vzw. Ook de fiscus kondigde aan een onderzoek naar de vzw te starten.

Fraude met overheidsgeld kan absoluut niet door de beugel. Deze stal moet uitgemest worden

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld)

Schijnzelfstandigheid

De Block en De Backer wijzen erop dat een directielid dat tegelijk als zelfstandig consultant opdrachten uitvoert voor diezelfde werkgever, mogelijk in overtreding kan zijn met de wet arbeidsrelaties. Die bepaalt dat een zelfstandige autonoom zijn werkzaamheden moet organiseren, bij meerdere klanten aan de slag is en daar zelf de financiële risico's voor draagt.

Daarom vragen beide Open Vld'ers de RSZ een onderzoek te starten. In samenspraak met de RSVZ-inspectie voor zelfstandigen wordt dan geoordeeld of het gaat om een zelfstandige dan wel een schijnzelfstandige. "We wachten uiteraard eerst de resultaten van het onderzoek af. Maar elke vorm van schijnzelfstandigheid, en dus verspilling van overheidsgeld, moet bestreden worden", licht minister De Block toe.

Elke vorm van schijnzelfstandigheid, en dus verspilling van overheidsgeld, moet bestreden worden

Minister Maggie De Block (Open Vld)

"Onaanvaardbaar"

Staatssecretaris De Backer noemde het nieuws eerder al onaanvaardbaar. "De wet geldt voor iedereen en sociale fraude kan niet door de beugel. Of het nu om bedrijven, uitkeringstrekkers of topambtenaren gaat, regels zijn er om gerespecteerd te worden en zeker met overheidsmiddelen moet er zeer behoedzaam omgegaan worden", luidt het. "Fraude met overheidsgeld kan absoluut niet door de beugel. Deze stal moet uitgemest worden."
86 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jo vandenberghe

  Woorden,woorden en eens woorden.Daar is de werknemer die dagelijks ongeveer de helft van zijn loon ziet verdwijnen voor dergelijke dikkenekken niets mee.Zware straffen en enorme boetes zouden tot meer bedachtzaamheid kunnen leiden!Maar dat ligt gevoelig want bijna alle politiekers zijn betrokken partij!

 • Chris De Knop

  het is tenslotte toch een 'vzw', met zulke leegroofcontracten zullen ze in elk geval geen winst maken, zoveel is zeker.

 • Jan Boden

  Volgens Vanhengel is de N-VA niet in staat om Brussel mee te besturen. Inderdaad de PS kan dat veel en veel beter en Vanhengel veegt dat allemaal netjes mee onder de mat.

 • Dirk Vregels

  Dus al die begrotingstekorten van de afgelopen jaren die burgers en bedrijfsleven extra mochten ophoesten blijken dus eigenlijk alleen graai-inkomsten te zijn geweest. Maar over terugbetalen rept de politiek met geen woord. Dus het is allemaal nog veel en veel erger dan huidig aan het daglicht is gekomen.

 • Gerry Cle

  Jammer dat nergens vermeld staat of deze Goeders lid was van een bepaalde partij of verwant met een mandataris. Het is misschien niet slecht dat in de toekomst ALLE gemeenteraadsleden, niet alleen hun geld opstrijken, maar ook eens nakijken waaraan hun schepencollege zijn geld uitgeeft.