Anciaux en Nickelodeon lanceren eerste Buitenspeeldag

UNKNOWN

Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux (Spirit) en kinderzender Nickelodeon lanceren op woensdagnamiddag 25 juni de eerste Buitenspeeldag. Alle kinderen worden die dag massaal opgeroepen om buiten te spelen en te sporten. Dat lieten de minister en de zender vandaag weten.

Aanmoediging
Kinderzender Nickelodeon stapte met het idee van de Buitenspeeldag naar minister Anciaux. Hij was meteen enthousiast. "Kinderen moeten al wel eens extra aangemoedigd worden om hun televisie of computer uit te zetten en naar buiten te trekken waar ruimte is om te spelen en te sporten", luidt het.

Straten en pleinen kindvriendelijker
"In de praktijk wordt de hele sportwereld, het jeugdwerk en de gemeenten opgeroepen die dag massaal activiteiten te organiseren", zegt de minister. Hij rekent er op dat heel wat gemeenten die namiddag pleinen en straten autovrij zullen maken. Concreet staan ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) en VVJ (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en -consulenten) in voor de uitvoering van de Buitenspeeldag. Minister Anciaux trekt voor het hele project zowat 100.000 euro uit.

"Eigenlijk zou het 365 dagen Buitenspeeldag moeten zijn", mijmert Anciaux. "Toen we jong waren, was de straat van ons. Nu is de straat ingepalmd door volwassenen en wagens." Het achterliggende idee van de dag is dat gemeenten, sport- en jeugddiensten meer permanent acties ondernemen om straten en pleinen kindvriendelijker te maken. Met de Buitenspeeldag wil de politicus ook ouders sensibiliseren.

Geen televisie
Nickelodeon zendt in de namiddag van 25 juni niet uit. Zowel de zender als de website blijven die middag zwart. "Nickelodeon kijken is leuk, maar buiten spelen, sporten en bewegen ook. Een goed evenwicht promoten tussen televisiekijken en bewegen, daar ligt ook voor ons een stuk verantwoordelijkheid", motiveert Michel Dupont, general manager MTV Networks België, het initiatief. De zender werkte de voorbije twee jaar al rond obesitas. Nickelodeon is ook in het zuiden van ons land aanwezig. "In Wallonië willen we in 2009 ook zo'n dag organiseren", zegt Dupont.

Statement
Op 12 april start de zender een campagne om kinderen op te roepen een brief naar hun burgemeester te sturen. Daarin zullen ze hun gemeente vragen op de Buitenspeeldag "ook iets leuks te doen". Voor de zender is de dag meer dan een of andere stunt, het is ook een statement. "De thematiek ligt ons na aan het hart, maar het is ook een sensibilisering van de ouders over waar Nickelodeon voor staat", zegt Dupont.

Dit jaar wordt de Buitenspeeldag voor het eerst georganiseerd, maar Anciaux hoopt nu al dat die een traditie wordt. De dag richt zich vooral naar kleuters en kinderen van de lager school. Meer info: www.buitenspeeldag.be. (belga/tdb/ka)