Amrani voelde zich geen Marokkaan en was geen moslim

REUTERS
Meester Jean-François Dister deed aan RTL-TVI een getuigenis over de laatste contacten met zijn cliënt Nordine Amrani. Volgens de advocaat had de dader van het Luikse bloedbad schrik dat hij terug achter de tralies zou vliegen. "Hij nam zowel maandag als dinsdag contact met me op en was zeer onrustig over een nakend politieverhoor in een onderzoek naar zedenfeiten."

Amrani, die in voorlopige vrijheid leefde, vreesde dat hij terug naar de gevangenis zou moeten nadat de nummerplaat van zijn auto opdook in een onderzoek naar zedenfeiten. Volgens zijn advocaat schoot Amrani telkens weer opnieuw in paniek wanneer hij een onderhoud had met justitie. "Hij dacht echt dat justitie hem zocht en dat deze nieuwe zaak een samenzwering tegen hem was. Volgens mijn cliënt had justitie het echt op hem gemunt", zegt Dister.

Aardig en innemend
Maar tegelijkertijd zegt Dister dat niets er op wees dat zijn cliënt zich voorbereidde op het bloedbad dat zich gisteren op de place Saint-Lambert afspeelde. "Het blijft me nog altijd verbazen", zegt Dister aan La Dernière Heure. Amrani moest zich normaliter een uur na de gruwelijke feiten aanmelden bij de politie voor het verhoor.

Dit tegenstrijdige gedrag wordt ook door de Brusselse advocaten van de moordenaar, De Quévy en Amrani (die geen familiale band heeft met Nordine), naar voor gebracht. Zij halen in La Dernière Heure de moeilijke jeugd aan van Nordine, die van de ene naar de andere onthaalfamilie gebracht werd. "Hij was een aardig en innemend iemand. Maar het feit dat hij fel getekend was door het verlies van zijn ouders, is me altijd bijgebleven."

Voelde zich Belg
De hypothese als zou Nordine Amrani gisterenmiddag gedood hebben als fundamentalistische moslim, wijzen de De Quévy en Amrani van de hand. "Nordine voelde zich helemaal geen Marokkaan, praatte niet één woord Arabisch en was geen moslim. Hij zei ons dat hij zich een Belg voelde." Nordine Amrani zag ook het levenslicht in Elsene, waar hij op erg jonge leeftijd als weeskind opgegeven werd.

Nog volgens zijn advocaten, vond deze wapenbezetene dat het leven hem nooit enig geluk bracht en hij constant achtervolgd werd door justitie. Had hij er plots genoeg van en zette hem dat aan tot het slagveld op de place Saint-Lambert? Een plausibele theorie, al strookt die niet meteen met het feit dat hij de dag ervoor de schoonmaakster van zijn buurvrouw in een naburige loods om het leven bracht. (tma/odbs)

BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Koning Albert en Paola tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers in Luik voor aanvang van een kerstconcert in Brussel
REUTERS Koning Albert en Paola tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers in Luik voor aanvang van een kerstconcert in Brussel