Amper Waalse interesse voor VDAB-cursus Nederlands: 21 aanmeldingen in twee jaar tijd

Belga
De voorbije twee jaar hebben amper 21 Waalse werkzoekenden een cursus Nederlands gevolgd bij de VDAB. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA). 

Terwijl Vlaanderen een historisch lage werkloosheidsgraad van 3,5 procent kent, ligt dat cijfer in Wallonië (7 procent) en Brussel (12,6 procent) een stuk hoger. Dat er zo weinig Waalse werkzoekenden deelnemen aan de VDAB-taalcursussen is daarom "teleurstellend", meent Ronse. Belangrijk om op te merken is wel dat ook de Forem, de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst, cursussen Nederlands aanbiedt. Hoeveel Waalse werkzoekenden daar aan deelnamen, is niet bekend.

Ronse vernam ook dat de Forem op vandaag geen informatie doorgeeft aan haar Vlaamse partner VDAB over het aantal Waalse werkzoekenden die ze doorstuurt naar Vlaamse vacatures. "Transparantie over geleverde inspanningen lijkt me een must gelet op de context waarin we verkeren: hoge werkloosheid in Wallonië en Brussel tegenover arbeidskrapte in Vlaanderen", aldus Ronse.

De N-VA-politicus dringt er bij minister Crevits op aan nieuwe overeenkomst met Forem en (het Brusselse) Actiris te onderhandelen waarbij de problematiek van het lage aantal cursisten en kwestie van de gebrekkige transparantie worden aangepakt. Zelf vraagt hij ook een hoorzitting met alle actoren in het Vlaams Parlement.

Lees ook: Meer Walen aan het werk in Vlaanderen (+)
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc castermans

  Met het Frans ben je niet veel meer want internationaal is Engels de standaard. Ga je in Brussel winkelen, spreek dan Nederlands en als ze je niet verstaan ga dan buiten. Ben je met vakantie dan ben je met het Frans niets. Noch in Spanje, noch in Italië, noch in Griekenland, noch Turkije verstaan ze die taal, zodus ...

 • DIRK VAN DESSEL

  Veel te weinig ! Maar....de kennis van Frans bij onze jeugd is wel heel fel achteruit gegaan de laatste jaren. Deze 70+er begon al Frans te leren in het derde studiejaar in een eenvoudig dorpsschooltje ; "mon pupitre", "mon cartable", "mes parents" ... en andere woorden uit de onmiddellijk nabije leefwereld van het 9-jarig korte broek ventje, dat ik toen, een "eeuwigheid" geleden, nog was.....

 • Lucien Mertens

  Dat Magnette syndroom was er altijd al nietwaar. Waarom zouden wij nu Nederlands moeten leren?! De Franse taal is toch veel groter!!? Het was zo, het is zo, en het zal wellicht altijd zo blijven. Wij zetten hier een grote mond op, maar in Brussel praten de meesten van ons metéén Frans. En dat toont ook meteen het Vlaamse karakter en ruggengraat...zie onze politici.

 • Emi De graeve

  Het oostkanton behoort bij de provincie Luik. Hier wordt ook alles verfranst voor het gemak.

 • Nema De Geest

  Er zijn tal van andere mogelijkheden voor Walen om Nederlands te leren buiten de VDAB, graag ook die cijfers want in het dagdagelijks leven merk ik dat meer en meer Walen Nederlands leren en proberen te spreken terwijl het Frans van de Vlaamse jeugd op weinig trekt. En met een tewerkstellingsgraad van boven de 90% zou ik nu ook niet stellen dat Walen lui zijn.