Amper helft van de Vlamingen slaapt goed

UNKNOWN
Slechts de helft van de Vlamingen slaapt goed. De meeste voorkomende klachten bij slechte slapers zijn inslaap- (53 procent) en doorslaapproblemen (66 procent), blijkt uit een onderzoek van ziekenfonds CM Midden-Vlaanderen.

Uit het slaaponderzoek blijkt dat zowat 40 procent van de Vlamingen beweert met een slaapprobleem te kampen. Voor de meerderheid van de respondenten is de grootste oorzaak van hun slaapprobleem stress, maar ook een snurkende echtgenoot (21 procent) en rusteloze benen (15 procent) werden vaak genoemd.
 
Uit de studie blijkt verder dat de ondervraagden voldoende lang slapen, 65 procent geeft aan 7 tot 8 uur per nacht te slapen.
 
Natuurlijk zijn er ook mensen die meer of minder slaap nodig hebben. Zo heeft ongeveer een kwart van de Vlamingen voldoende aan 5 of 6 uur slaap per nacht. Opvallend is dat 55 procent er zelf van overtuigd is dat hij of zij niet genoeg slaapt.
 
Verder beweert 65 procent van de Vlamingen geen vaste gewoontes te hebben voor het slapengaan. Van de overige respondenten geeft de helft aan tv te kijken (53 procent) of te lezen (47 procent). "Iets drinken" (23 procent) vervolledigt de top 3 van vaste gewoontes. Eens in bed valt meer dan 60 procent van de ondervraagden binnen het halfuur in slaap. Ongeveer 1 op de 8 Vlamingen doen er langer dan een uur over om in te slapen. (belga/vsv)