Amper 67 eurocent per leerling: middelen voor digitale klas zijn “totaal ontoereikend”

Illustratiebeeld.
Wannes Nimmegeers Illustratiebeeld.
Het Vlaamse onderwijs botst op zijn digitale grenzen, de ICT-werkingsmiddelen zijn ontoereikend. De ICT-coördinatoren trekken in een open brief aan de alarmbel, schrijft De Standaard.

De ICT-werkingsmiddelen worden bepaald door een rekensleutel uit een omzendbrief die dateert uit 2003. De Vlaamse regering besliste voor de periode 2019-2024 de subsidie nog met 6 procent te verminderen. Een secundaire school krijgt zo 67 eurocent per leerling, per schooljaar. Een basisschool krijgt 84 cent. "We kunnen bij wijze van spreken enkele muizen en toetsenborden kopen", zegt directrice Aline Noyelle van Vrije basisschool Sancta Maria in Gentbrugge.

"Deze crisis heeft duidelijk gemaakt dat digitalisering een steeds belangrijkere rol zal spelen. We moeten echt professionaliseren als we de komende jaren excellent onderwijs willen aanbieden", zegt Koen Vandenhoudt, voorzitter van de Vlaamse ICT-coördinatoren ­Liga. Niet alleen de erkenning en financiering, maar ook de middelen voor ICT-ondersteuning moeten volgens Vandenhoudt herbekeken worden. "De minister schrijft in de beleidsnota te 'willen investeren in de klas van de toekomst' en benadrukt dat 'digitale innovaties en ICT-toepassingen een enorm potentieel hebben'. Daar merken wij niets van.”

De onderwijskoepels maakten in het verleden al duidelijk dat scholen de ter beschikking gestelde ICT-uren ruimschoots onvoldoende achten.

“We zijn ons scherp bewust van deze nood”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Daarom was ICT het eerste waarvoor we begin mei een extra budget van 5 miljoen euro hebben vrijgemaakt. Ik werk in stilte aan een steunpakket in het kader van de start van volgend schooljaar”, aldus Weyts.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Als de wereld evolueert moet je ook de leerkrachten bij scholen, Emi De graeve. Maar daar is ook geen geld voor. Overigens zal dat wel in een ver verleden geweest zijn. De leraar krijgt zelfs zijn beroepskosten - zoals voor computers, internetabo, software, beroepsliteratuur, mediaverbruik, bijscholing - niet terug betaald. Wat eigenlijk al onwettig is. Tegen 1900 is hij er wel wat op vooruitgegaan. Hij moet zelf geen kolen meer mee brengen om de klas te verwarmen.

 • Gino Denil

  Zelfs linux draait op hardware, theo van lysebetten.

 • Freddy De Vos

  Onderwijs is een recht! Het zou volledig gratis moeten zijn, anders zal ongelijkheid en discriminatie nooit stoppen!

 • theo van lysebetten

  Linux is gratis. Libre office is gratis. Of zouden die it'rs dit niet kennen. Maar ja Microsoft is hun favoriet wegen voordelen voor hun.

 • matthias peur

  Een beetje meer respect voor zij die de volwassenen van morgen onderwijs gever aub.