Amper 4 procent van stations effectief toegankelijk voor gehandicapte personen

Photonews
Amper 21 Belgische stations op de 546 voldoen aan de voorwaarden die de NMBS heeft vastgesteld om volledig toegankelijk te zijn voor personen met verminderde mobiliteit. Het gaat om nog geen 4 procent. Dat blijkt uit berekeningen van Cawab (Collectif Accessibilité Wallonie-Bruxelles), een Franstalige organisatie de toegankelijkheid wil verbeteren voor personen met gereduceerde mobiliteit. Dat schrijft La Libre Belgique.

In een brief die gisteren verzonden werd aan François Bellot, de MR-minister van Mobiliteit, eisen Cawab en een vijftigtal andere organisaties voor hen een betere toegang tot stations, perrons en treinen. 

La Libre merkt op dat de assistentie voor personen met verminderde mobiliteit vorig jaar versterkt werd. Het aantal stations waar persoonlijke assistentie kan aangevraagd worden, steeg van 18 naar 41. Maar volgens Cawab houden de problemen aan.

Cawab vraagt een jaarlijkse audit naar het gehele spoornet. Ook vragen ze Bellot om een strategisch plan uit te werken, zodat die zijn beloftes kan nakomen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Een valabel tegenargument is ook... hoeveel personen met een assistentie-handicap gebruiken het openbaar vervoer? Als ze al eens naar zee of zo willen... wordt er ofwel vanuit de voorziening, danwel vanuit een 'minder mobielencentrale' vervoer geregeld.

 • Hugo Van Haevre

  En met de lijn idem dito nada als gehandicapte

 • Harmen van den Heuvel

  Gent Dampoort behoort ook tot het slechtste wat ik ooit heb meegemaakt. Ik ben slecht ter been. Maar de uitstap van de trein naar het perron was idioot hoog. minstens 60 cm. 3 treden tegelijk.

 • Kristof Van Impe

  en toiletten voor die mensen in de stations? ook niet altijd aanwezig

 • Stan Vankoo

  Men moet nog niet gehandicapt zijn, zelfs als bejaarde durf ik de trein niet meer te nemen!!