Amper 10 GAS-boetes afgelopen zomer voor afval op het strand

Achtergelaten afval op het strand van Blankenberge.
Klaas Danneel Achtergelaten afval op het strand van Blankenberge.
Aan de kust hebben deze zomer amper tien mensen een GAS-boete gekregen omdat ze afval hebben achtergelaten op het strand. Nochtans hadden de meeste kustburgemeesters begin deze zomer nog gezegd dat ze hard zouden optreden tegen overtreders.

Begin deze zomer verspreidde VTM NIEUWS hallucinante beelden van bergen afval op het strand van Blankenberge. Naar aanleiding daarvan besloten de meeste kustburgemeesters hard op te treden tegen de overtreders. Nu blijkt dat er deze zomer amper tien GAS-boetes zijn uitgeschreven aan mensen die afval achterlieten op het strand. De tien werden allemaal betrapt in Oostende, in de andere negen kustgemeenten werd er dus helemaal niemand beboet.

Weinig boetes, wil dat dan ook zeggen dat toeristen nu plots minder afval achterlieten op het strand? “Neen”, klinkt het bij de Proper Strandlopers, een groep vrijwilligers die onze stranden opruimt. Volgens hen was er na de media-aandacht begin deze zomer even wat verbetering, maar laten toeristen nu opnieuw massaal hun afval achter op het strand.

Volgens de vrijwilligers hebben de kustgemeenten dit jaar wel meer inspanningen gedaan om afval tegen te gaan. Zo merkten zij dat de vuilnisbakken meer geledigd werden. Toch stellen de tien GAS-boetes volgens hen niets voor. Het probleem ligt volgens de vereniging dan ook bij de toeristen zelf: na een drukke zomerdag verzamelen de Proper Strandlopers op een strook van 500 meter maar liefst 700 liter afval, dat is vergelijkbaar met tien grote vuilniszakken.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Als politici regels uitvaardigen dan moeten zij ook mensen aanwerven om toe te zien dat die regels nageleeft worden. Het afschuiven daarvan naar politie is maar al te gemakkelijk en dan begrijpen die politici niet hoe het komt dat er plots een personeelstekort op duikt !

 • Marc Statham

  Diana Vandenbossche, mag je niet te lui zijn om het erin te gooien. Wij wonen aan de pier waar deze foto genomen is en heeft niks met vuilnisbakken te maken ,ze smijten zelfs alles voor je deur en in je straat gewoon,tot gebruikte pampers onder je auto en de zakjes met hondendrolen dumpen ze overal terwijl er hier veel van die speciale bussen voor staan. De mentaliteit van een lui egoistisch volkje..

 • Diana Vandenbossche

  Gewoon meer afvalbakken plaatsen zal al veel helpen !

 • Marc Baert

  Plaats een grote reus op een afvalcontainer in de grond papier hier. En als je het erin gooit ....mmmm lekker Kinderen gaan ervoor vechten om vuilnis in te mogen gooien .....haha ........aan de andere kant T is heeeel triestig gesteld.

 • annie laureys

  geen gas boete , wel alles opruimen , met opvallende werk kledij , zo dat iedereen zie wie de vervuilers zijn .