Amnesty International: "Politiek is niet klaar voor nieuwe technologieën"

ANP XTRA
Een duizendtal mensen hebben zaterdag de eerste editie bijgewoond van 'All rights', een evenement van de Nederlands- en Franstalige afdelingen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over de toekomst van de mensenrechten. 'All rights' vond plaats aan universiteit UCL in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Op het debatprogramma stonden wetenschappers als klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, oud-vicevoorzitter van het klimaatpanel IPCC. Er werd onder meer gesproken over de potentiële risico's van big data, de almacht van webgiganten, het gebruik van technologieën door staten, klimaatverandering, ongelijkheid, maar ook over nieuwe vormen van burgerparticipatie.

"We staan voor een neerwaartse trend, met het in vraag stellen van internationale overeenkomsten zoals artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat foltering verbiedt", zei Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty, na afloop van de discussies. 

"Parallel daarmee loopt de politiek enorm achter in de omgang met technologie. Er is nog geen begin van een debat, terwijl de technologieën er al zijn. We willen 'smart cities' creëren, de installatie is aan de gang, maar de politieke wereld is absoluut niet klaar. (...) De bevolking moet iedere nieuwe innovatie beginnen in vraag stellen op basis van de mensenrechten."

Hensmans merkt ook op dat alle bedrijven die de technologieën ontwikkelen privé zijn en dat de wettelijke grenzen onbestaande zijn. 
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Landuyt

  Hoezo ? De GDPR zou dat toch allemaal regelen ? Het is idd de politiek die weigert de burger te beschermen tegen de big dataleachers. En dat ondanks het bestaan van alle wetgeving die nodig is.

 • Marc Hazelaar

  Amnesty is wel klaar, ze zijn gewoon van met geld van anderen te smossen...

 • Frank Joos

  Gewoon afschaffen annesty international. Is enkel enkele groten die veel geld graaien en niet veell uitbrengen

 • Jan Van Rompaey

  Amnesty International zou moeten verboden worden.

 • Luc Stragier

  Totaal nutteloze ngo !!! Enkel levend op subsidies ..