Amerikaanse is 50.000ste inburgeraar

UNKNOWN

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen ondertekende vandaag het vijftigduizendste inburgeringscontract sinds de start van het inburgeringsbeleid vijf jaar geleden. De Amerikaanse vrouw Sarah Lindsey Scott, die samen met haar Belgische vriend in Brussel woont, is de vijftigduizendste inburgeraar.

Door het afsluiten van een inburgeringscontract engageren nieuwkomers zich om een inburgeringstraject te volgen. Dat traject omvat een cursus Nederlands, lessen Maatschappelijke Oriëntatie en een cursus loopbaanoriëntatie.

Aantal inburgeraars fors gestegen
Het aantal inburgeraars is de voorbije jaren fors gestegen. Dat komt omdat de doelgroep van het inburgeringsbeleid sinds 2007 is uitgebreid. Onder meer gezinsvormers en -herenigers zijn nu ook verplicht een inburgeringstraject volgen. Die uitbreiding toont zich in de cijfers: in 2004 werden slechts 1.881 contracten afgesloten. Dit jaar zullen er wellicht 15.000 inburgeraars een contract afsluiten.

Boete

Wie niet of te weinig naar de verplichte inburgeringscursussen komt, kan daar sinds maart voor gestraft worden met een administratieve geldboete. Tot nu toe zijn er nog geen boetes uitgeschreven. Volgens minister Keulen is 90 procent van de inburgeraars tevreden met de meerwaarde van de inburgeringscursussen. (belga/mvdb)