Ambtenarenweddes en uitkeringen vermoedelijk ook omhoog in 2019

shutterstock
Het Planbureau veronderstelt in de nieuwste inflatievooruitzichten dat de spilindex in oktober volgend jaar wordt overschreden, met een stijging van de ambtenarenweddes en sociale uitkeringen als gevolg.

De laatste overschrijding van die spilindex vond in augustus plaats. Een nieuwe overschrijding in oktober volgend jaar zou betekenen dat de uitkeringen in november en de ambtenarenweddes in december met twee procent worden opgetrokken. Dat gebeurt om de gestegen levensduurte te compenseren.

Het Planbureau trekt de inflatievooruitzichten voor volgend jaar op: van 1,9 naar twee procent. Ook dit jaar zou de inflatie op twee procent uitkomen. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Verberckt

  Het zou al erg zijn dat ze deze indexaanpassing weeral zouden gaan overslaan.

 • raymond van der craen

  De laatste weddeverhoging voor ambtenaren dateert van 1993 vorige eeuw indexaanpassingen niet meegerekend!

 • Danny Vervalle

  In September was er ook indexaanpassing voor de pensioenen: 2%. Men vergeet er wel bij te vertellen dat dit bruto is en na aftrek van RSZ en belastingen houd men minder dan de helft over.

 • Benny Deridder

  Wanneer brandstofprijzen stijgen, merken personen met een firmawagen daar niks van, terwijl de ambtenaar inboedt aan koopkracht. Dan hoor je de privé niet (ook al volgt deze indexaanpassing later). De Westerse mens bestaat uit de helft jaloezie en een andere helft egoïsme.

 • DIRK VANGOSSUM

  @dirk landuyt: om U gerust te stellen: de privesector volgt automatisch, inclusief hospitalisatieverzekering, firmawagen, aanvullend pensioen..... (niet van toepassing bij ambtenaren)