Ambtenaren betogen op vrijdag 28 september tegen nieuwe regeling ziektedagen

Vermoedelijk enkele duizenden federale ambtenaren zullen op vrijdag 28 september in Brussel betogen tegen de nieuwe ziekteregeling.
Photo News Vermoedelijk enkele duizenden federale ambtenaren zullen op vrijdag 28 september in Brussel betogen tegen de nieuwe ziekteregeling.
Vermoedelijk enkele duizenden federale ambtenaren zullen op vrijdag 28 september in Brussel betogen tegen de nieuwe ziekteregeling van de ambtenaren. 

Dat hebben de overheidsvakbonden in gemeenschappelijk front bekendgemaakt. "De manifestatie zal langs de kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA) gaan. We willen hen duidelijk maken dat ziek zijn geen keuze is. Dat hebben ze blijkbaar nog niet begrepen", aldus Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten.

De federale regering besliste in juli om het ziekteverlof bij de ambtenaren aan te passen. Het systeem van de 21 ziektedagen per jaar die opgespaard kunnen worden, moet tegen volgend jaar worden afgeschaft.

De wijziging geldt voor de federale ambtenaren en voor de zogenoemde bijzondere korpsen. Die omvatten politie, brandweer, militairen en personeel van hoven en rechtbanken, duidt Heylen.

"De regering raakt opnieuw aan het personeel in publieke diensten en bijzondere korpsen. Statuten worden verder uitgehold", klinkt het nog. Volgens de bonden zullen vooral langdurig en zwaar zieken de dupe zijn van de wijzigingen. 

ACV Politie sluit zich aan

ACV Politie laat alvast weten dat het zich zal aansluiten bij de manifestatie. De deelname zal gedekt zijn door de stakingsaanzegging die de vakbond begin volgende week wil indienen. Die aanzegging gaat ruimer dan alleen de ziektedagen, aldus vakbondsman Joery Dehaes. "Het gaat ook over het personeelstekort, de tuchtwet, veelvuldige aanvallen op het statuut ..."
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANCIS vanoverschelde

  NVA gaat onder de 10% . VB boven de 15

 • vanhecke roger

  en de meeste zijn dan nog vastbenoemd …..afschaffen die koehandel

 • Denis Hermans

  Voor alle toetsenbordhelden : het is niet omdat jullie te dom zijn voor een bureaujob dat je dit moet bestempelen als een werk voor lamzakken. Jullie zouden nog wel eens grote ogen kunnen trekken als je de realiteit inziet.

 • Bart Samyn

  voor alle duidelijkheid : militairen kunnen ziektedagen niet opsparen, hoor, hebben dat systeem niet.

 • Adriaan Schellekens

  Het werkvolk moet inleveren maar de ambtenaren( die gesponsord worden door het werkvolk) willen er niets van weten. Dus eigenlijk zeggen jullie tegen het werkvolk "lever nog wat meer in want wij doen dat niet".