Ambtenaren bereiken akkoord, sluis van Evergem opnieuw open

UNKNOWN

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois (N-VA) hebben met de vakbonden van de Vlaamse ambtenaren een voorakkoord bereikt. Er komt onder meer een lineaire loonsverhoging. Alle vakbondsacties zijn stopgezet. Ook de sluis van Evergem is opnieuw open.

Lineaire loonsverhoging
Er is een voorakkoord over een lineaire loonsverhoging van 2 procent vanaf 2009, met een maximum van 50 euro bruto per maand. De nominale waarde van de maaltijdcheques blijft 5 euro, maar de werknemersbijdrage daalt tot 1,09 euro. Driekwart van die daling gaat in op 1 september 2008, het laatste kwart op 1 mei 2009. Wie nu al zo'n regeling heeft, krijgt andere compensaties.

24 miljoen euro
Peeters en Bourgeois spraken met de bonden af dat er verder overleg komt over een meer efficiënte en effectieve overheid. Zo zal er in de toekomst onder meer gepraat worden over uitzendarbeid voor kortlopende opdrachten, nadat er een regeling is gekomen op federaal vlak. De totale kost van de maatregelen bedraagt 24 miljoen euro, zo zei Kris Peeters op een persconferentie. Hij zal het voorakkoord samen met Geert Bourgeois voorleggen aan de Vlaamse regering.

Evenwichtsoefening
De vakbonden gaan het voorakkoord op hun beurt verdedigen bij hun achterban. Intussen zijn alle acties al stopgezet. Zo is de sluis van Evergem sinds 16.30 uur opnieuw open. Om 18 uur sluit ze, om maandag weer te werken. De vakbonden toonden zich tevreden over het akkoord. "Het gaat altijd om een evenwichtsoefening, maar we kunnen onze mensen toch iets bieden", zei Hilaire Berckmans van ACOD Overheidsdiensten. Ook zijn collega's van de liberale en christelijke vakbonden waren opgetogen. Ze spreken van een verdedigbaar akkoord. (belga/tdb)