Ambassades in Brussel sluiten of nemen maatregelen

Een militair houdt de wacht voor de Franse ambassade in Brussel waar bloemen liggen om de slachtoffers van de terreur in Parijs te herdenken.
PHOTO_NEWS Een militair houdt de wacht voor de Franse ambassade in Brussel waar bloemen liggen om de slachtoffers van de terreur in Parijs te herdenken.
Verschillende ambassades in Brussel zijn vandaag dicht gebleven of nemen maatregelen. Onder meer de ambassades van de Verenigde Staten en Canada in Brussel zijn dicht, zo staat op hun websites. Andere landen waarschuwen hun landgenoten in België voor de terreurdreiging.

Op de website van de Canadese ambassade in Brussel staat te lezen dat de ambassade vanaf maandag "tot nader bericht" dicht blijft, maar wel consulaire diensten blijft verlenen in noodgevallen. Ook de Amerikaanse ambassade schrapte alle afspraken voor maandag en is enkel open voor noodgevallen van Amerikaanse burgers.

De meeste ambassades waarschuwen hun burgers door de informatie door te spelen van het federale crisiscentrum over de terreurdreiging in Brussel, en raden aan om de aanwijzingen van de Belgische autoriteiten op te volgen, waakzaam te zijn en plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen.

Sommige landen gaan nog verder. Zo verspreidde de Amerikaanse ambassade zondag een mededeling waarin Amerikanen aangemaand werden om binnen te blijven. Een gelijkaardige boodschap staat op de website van de ambassade van Jordanië: "De ambassade spoort burgers aan hun huizen niet te verlaten, behalve als het extreem noodzakelijk is".