Amazone zwaargewond na val paardenprocessie Hakendover

Tijdens de paardengalop rond het altaar op de Tiense berg in Hakendover, dat een onderdeel vormt van de jaarlijkse paardenprocessie, is vanmiddag een jonge vrouw samen met haar paard ten val gekomen. Ze liep daarbij een hersenschudding en een gebroken ruggenwervel op.

Het gaat om een 55-jarige ervaren amazone uit Boutersem. Dat meldt de lokale politie van Tienen. Volgens de Tiense korpschef Pierre Schippers kreeg het paard tijdens de tradionele paardengalop een aandoening als gevolg van de combinatie van ouderdom, hitte en stress. Het paard was 21 jaar oud. "De vrouw is bij de val over het paard gesprongen, maar werd vervolgens aangereden door een paard dat achter haar kwam aangerend", aldus Schippers.

Ze belandde onder het paard en werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Het paard stierf ter plaatse. De paardengalop, waaraan zo'n 300 paarden deelnamen, werd na het ongeval onmiddellijk stopgezet.

Bij bewustzijn

In het kader van de paardengalop lopen de paarden normaliter drie keer rond de Tiense berg. "Na het ongeval in het tweede ronde hebben we omwille van veiligheidsredenen de galop onmiddellijk stopgezet", aldus Bart Adriaenssens, woordvoerder van de organisatoren. "Onze zorg gaat in de eerste plaats naar de gevallen vrouw. Na het ongeval was ze bij bewustzijn."

Legende

De paardenprocessie gaat al eeuwen uit. De processie herdenkt een legende uit 690 toen 3 vrome maagden in Hakendover een kerk wilden bouwen. Volgens de legende werkte God zelf mee aan de bouw van de kerk. Er werden voor de bouw immers 12 arbeiders aangeworven, maar overdag werkten er telkens 13 aan de kerk. Het verhaal van de legende staat gebeiteld in een houten retabel uit 1405 en wordt uitgebeeld tijdens de processie. (belga/ep)