Alweer paard in Limburg gruwelijk verminkt

In Beverlo is vorige nacht een jong veulen van amper drie maanden oud verminkt met een mes. Het dier werd opengesneden van de schouder tot aan de bil, weet Het Laatste Nieuws. Een misselijkmakende, gapende wonde van liefst 90 centimeter lang, 30 centimeter breed en meer dan 10 centimeter diep.

Twee chirurgen van de paardenkliniek in Lummen hebben het veulen 2,5 uur lang geopereerd. Zij naaiden met liefst 20 meter draad enkele tientallen spieren en pezen weer aan elkaar. Kastelino staat sinds de late namiddag weer in de weide bij zijn moeder. Het zal nog zeker een half jaar nodig hebben om te herstellen.

Verminkt aan geslachtsorgaan
Het gaat om de tweede aangifte van paardenmishandeling bij de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo in twee weken tijd. De politie gaat extra patrouilleren en vraagt eigenaars hun paarden veilig te stallen.
                
Vorige week was er aangifte van een paard dat aan het geslachtsorgaan verminkt was. Dat gebeurde in een weide aan de Schomstraat in Koersel, op enkele kilometers van Beverlo. "Er stonden bij het veulen nog drie paarden, maar die bleven ongedeerd. De eigenaar merkte de verminking op, toen die het veulen ging voederen. De weide ligt verscholen achter een haag, waar relatief geen of weinig sociale controle is", aldus de zonechef.

Zelfde dader?
De politie roept eigenaars op om hun paarden veilig in een stalling onder te brengen of op een plaats waar veel sociale controle is. "Anderzijds vraag ik de bewoners die iets verdachts zien de politie via het nummer 011-27.95.79 te contacteren", zegt Hamaekers. De politie gaat nu patrouilleren langs de weides, maar dat is niet vanzelfsprekend omdat de weides heel verspreid liggen.

Ook in Haspengouw, in de regio rond Sint-Truiden en Landen, sloeg in het begin van deze zomer een paardenbeul meermaals toe. In 2009 en 2011 werden ook paarden verminkt. "We gaan de feiten in Beringen vergelijken met die in Zuid-Limburg, maar er is nog helemaal geen zekerheid dat het om dezelfde dader of daders zou gaan. Er zijn sommige gelijkenissen, maar verder onderzoek is nodig", besluit de hoofdcommissaris.

Een gruwelijke foto van het verminkte paard in Beverlo.
Photonews Een gruwelijke foto van het verminkte paard in Beverlo.
Photonews